Hirdetés

Új mobilfizetési alkalmazás debütált

|

Mától elérhető az a mobiltelefonos alkalmazás, amellyel kényelmesen fizethetünk számos szolgáltatónál és internetes kereskedőnél. A megoldás valamennyi mobilszolgáltató hálózatán és az Android, Apple iOS és a hamarosan megjelenő Windows Mobile okostelefonos változaton kívül régebbi készülékeken is használható.

Hirdetés

A MasterCard Mobile bevezetésétől az annak elkészültét bejelentő kártyatársaság, valamint a Cellum (ők végezték a fejlesztést), illetve az FHB Bank, a T-Mobile és a Telenor azt várja, hogy az új korszakot nyithat a mobilfizetés fejlődésében, mert az ügyfél attól függetlenül tudja azt használni, hogy melyik mobiloperátor vagy bank szolgáltatását veszi igénybe a MasterCard-kártyás fizetéshez. 

Szetnics László, a MasterCard Europe mobilfizetési szolgáltatásokért felelős regionális vezetője a mai budapesti sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a MasterCard Mobile kezdetben három területen biztosít fizetési szolgáltatást: segítségével mobiltelefon-egyenleget lehet feltölteni, bizonyos szolgáltatói számlák rendkívül kényelmes és gyors befizetését teszi lehetővé, illetve a megoldás alkalmas internetes fizetésre is.

Az alkalmazás letöltése és regisztrációja után a bankkártyát regisztrálni kell a telefonon keresztül, amelynek egyszeri díja bruttó 99 forint. Ezután a vásárlónak már nem kell minden egyes fizetéskor megadnia kártyaadatait, hanem elegendő a telefonszámát beírnia, majd a telefonon feljön egy jóváhagyást kérő ablak, illetve meg kell adni egy négyjegyű mobil PIN-t. (Csabai Attilától, a fejlesztő Cellum Zrt. kereskedelmi és marketing vezetőjétől a sajtótájékoztatót követően megtudtuk, a regisztráció során a bankkártyák adatait - akár 16 kártyát is regisztrálni lehet - nem a telefonon tárolja a megoldás, hanem a "felhőben". Ez azért fontos, mert így a telefon elvesztése esetén is biztonságban tudhatjuk a pénzünket.)

Hirdetés

A megoldás nem csupán gyorsabbá és kényelmesebbé teszi a telefonról indított fizetéseket, de azok számára is megnyugtató megoldás lehet, akik a kutatások szerint még most is ódzkodnak kártyaadataik használatától az internetes fizetések alkalmával. A MasterCard Mobile-lal történő fizetéskor ugyanis sem a kártyaszámot, sem a bankkártya biztonsági CVC vagy PIN kódját nem kell megadni. A kártyabirtokos mobiltelefonszámát vagy kifejezetten a szolgáltatáshoz biztosított MasterCard Mobile azonosítóját adja meg fizetéskor, és a telefonjára érkező, a tranzakció adatait tartalmazó fizetési kérést egy hat számjegyű, alfanumerikus titkos kód megadásával (mPIN) erősíti meg. Az mPIN olyan állandó kód, amelyet az alkalmazás regisztrációjakor választ magának a felhasználó, és amelyet bármikor megváltoztathat a telefonján keresztül. Az mPIN nem azonos a bankkártya PIN kódjával.

A MasterCard az alkalmazáson keresztül elérhető szolgáltatók és kereskedők folyamatos bővülésére számít. Jelenleg Telenor és QR kóddal ellátott T-Mobile és T-Home számlákat lehet kiegyenlíteni a MasterCard Mobile segítségével, vásárolni pedig a Bookline, a Bónusz Brigád, a Bortársaság és a GRoby kínálatából lehet. A MasterCard Mobile alkalmazás segítségével a Magyar Telekom és a Telenor ügyfelei kiegyenlíthetik számláikat. Az egyik számlafizetési mód a számlára nyomtatott QR kód lefotózásával indítható tranzakció.

A MasterCard Mobile ingyenesen letölthető iOS 4.0-ás (iPhone) és Android 2.2-es (vagy afeletti) operációs rendszert használó okostelefonokra. Azon felhasználók esetében, akik nem rendelkeznek ezen operációs rendszerek valamelyikét használó mobiltelefonnal, a Telenor és a T-Mobile dinamikus SIM kártyájával ellátott, hagyományos készülékeken - egy ún. STK (SIM Tool Kit) alkalmazás letöltésével - szintén működik a MasterCard Mobile szolgáltatás. (A speciális SIM kártya a mobilszolgáltatók üzleteiben igényelhető). 

A Magyar Nemzeti Bank idei első féléves adatai szerint Magyarországon több mint 3,6 millió MasterCard márkájú bankkártya van forgalomban, így a hazai kártyaállomány jelentős része használható a MasterCard Mobile alkalmazásban, amely a hazai kártyákon kívül fogadja a külföldi kibocsátású MasterCard kártyákat is.

Hirdetés

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Maestro kártyákkal egyelőre nincs lehetőség hasonló módon fizetni, de tervezik ennek megvalósítását is.

Ügyfélszolgálati változás!
--
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.