Hirdetés
. Hirdetés

Új sebészeti eszköz ad reményt a rákbetegeknek

|

A tollhoz hasonló eszköz műtét közben elemzi a sejteket, így a sebész sokkal pontosabban vághatja ki a rosszindulatú részt. A kilinikai tesztek jövőre kezdődnek.

Hirdetés

Hirdetés

Tudósok olyan tollszerű eszközt fejlesztettek ki, amellyel a sebészek tíz másodperc alatt beazonosíthatják a rákos sejteket. A műtét közben használható MasSpec Pen a tumor tökéletes eltávolításában segít.

A tumorműtétek során a sebész az összes beteg sejt eltávolítására törekszik, és a lehető legkisebb kárt igyekszik tenni az egészséges szövetekben. Jelenleg az a helyzet, hogy a szövetmintákat laborelemzése küldik, ami napokat vesz igénybe, illetve lefagyasztják és analizálják, de ez is 15-20 perc (ráadásul az eredménye kevésbé megbízható).

A MasSpec Pen (Photo by Vivian Abagiu / University of Texas at Austin)

MasSpec Pen tíz másodperc alatt elvégzi ezt a munkát. Kis mennyiségű - 10 mikroliter - vízzel vonja ki a molekulákat a szövetből, ezután összehasonlítja őket a rák molekuláris ujjlenyomatával, és jelzi a sebésznek az eredményt.

Idáig 253 emberi mintán tesztelték az eszközt, és a megbízhatósága 96 százalékosnak bizonyult. Az alkalmazásához még további tesztek szükségesek: a fejlesztők reményei szerint ezek 2018-ban indulhatnak be.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.