Hirdetés
. Hirdetés

Új szolgáltatások a T-City-ben

|

Újabb innovatív szolgáltatások válnak elérhetővé Szolnokon, amely korábban elsők között indult el az intelligens város koncepció útján.

Hirdetés

A T-City-CityPass városkártya az intelligens chip kártya alkalmazásával teszi lehetővé különböző közösségi szolgáltatások és kedvezmények igénybe vételét a kártyabirtokosok számára, mi több, NFC technológiával helyi közlekedésben bérletként vagy jegyként is használható. A Városőrző szolgáltatás automatikus, később elemezhető forgalom monitorozás segítségével járul hozzá a város közbiztonságának növeléséhez. A szintén most induló Energiamenedzsment rendszer pedig jelentős energia-megtakarítást tesz lehetővé egyes önkormányzati fenntartású épületekben.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere hangsúlyozta: "Büszkék vagyunk rá, hogy a Telekom Szolnokot választotta ki egy ilyen jelentős innovációs program helyszínéül. A T-City program immár két éves sikere jó példa az üzleti, az önkormányzati és a civil szféra jó együttműködésére. Szolnok lakói, a helyi cégek és intézmények pedig csak nyernek azzal, hogy elsőként találkozhatnak a távközlési cég több innovációjával. Biztos vagyok benne, hogy a most bevezetésre kerülő Városkártya és Városőrző, valamint az energiamenedzsment szolgáltatás is hozzá fognak járulni városunk versenyképességének, vonzerejének növeléséhez. Emellett a program a város számára, Szolnok Város Önkormányzata számára is egy ösztönzést jelent, hiszen folyamatosan újításokra sarkall minket."

A most bevezetésre kerülő innovatív szolgáltatások közül a T-City CityPass névre hallgató városkártyát 2011. májustól az év végéig tesztelhetik az érdeklődők. Az intelligens kártya különféle szolgáltatások (pl.: közlekedés, pontgyűjtés, e-gyűlés, stb.) elérését és különböző kedvezmények igénybe vételét teszi lehetővé a város lakói számára. A városkártya jelenleg elsősorban kártya formájában jelenik meg a felhasználók számára, de a teszt során kiemelten kezeljük a "mobiltelefonba integrált városkártya" megvalósítását, kipróbálását az NFC (Near Field Communication) technológia felhasználásával. A szolnoki Városkártya kiemelt elfogadó partnere a Jászkun Volán Zrt. A város közösségi közlekedését biztosító cég egyes díjtermékek (összvonalas bérlet, a kismamabérlet és az időalapú menetjegy) megvásárlását és azok járatokon való felhasználását teszi lehetővé a kártyabirtokosok számára. A Városkártya emellett Szolnok Megyei Jogú Város egyes intézményeiben hűségpontok gyűjtésére és felhasználására is használható, valamint a programmal szerződött kereskedelmi partnereknél különböző kedvezmények igénybevételére is alkalmas.

Az ez év júniusában bevezetésre kerülő Városőrző szolgáltatás eredményeképpen javulhat a közbiztonság Szolnokon, illetve nőhet a város lakóinak biztonságérzete is. A teszt keretében Szolnok Szandaszőlős városrészének több pontján telepítésre kerül egy a település be- és kivezető közútjait monitorozó berendezés. A berendezést különösen eredményesen használhatják a közbiztonságért felelős országos és helyi hatóságok, vagy a felhatalmazásukkal működtetett civil szervezetek. A célszerűen, de nem kötelezően a településhatárok közelébe telepített berendezés automata üzemmódban, a nap 24 órájában emberi beavatkozás nélkül képes az előtte bármilyen irányban elhaladó járművet forgalmi rendszáma alapján azonosítani és beállítástól függően róla fényképfelvételt készíteni. A felvételek hely és időbélyeggel eltárolásra kerülnek. A digitalizált felvételek törvényben meghatározott ideig megőrződnek. Felhasználásukra az adatvédelmi szabályok szigorú betartása mellett csak akkor kerülhet sor, ha a területen olyan rendkívüli esemény, bűncselekmény történt, ahol feltételezni lehet, hogy a vizsgálatot, a nyomozást a felvételek hatósági elemzése segítené.

A jelenlegi gazdasági helyzet, a villamos-energia- és gázárak növekedése, valamint a szigorodó európai uniós környezetvédelmi szabályozás eredményeképpen a vállalkozások az energiafogyasztás azonnali csökkentését támogató megoldásokat keresnek, amelyekkel minimalizálhatják CO2-kibocsátásukat és költségeiket. A T-Cityben tesztelésre kerülő Energiamenedzsment rendszer ebben tud segítséget nyújtani. Ez az energiafelügyeleti és adatgyűjtő rendszer egy-egy telephely több pontján folyamatosan méri, gyűjti az energiafogyasztás adatait (villamosenergia, gáz, víz, távhő), illetve egyéb környezeti tényezőket (hőmérséklet, páratartalom, szélsebesség stb.), és ezen adatokból előjelzést készít a jövőbeli fogyasztásra vonatkozóan.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.