Hirdetés
. Hirdetés

Új világot indít el az Apple az Intel nélküli Mac gépekkel?

|

A WWDC 2020-on az Apple bejelentette, hogy ARM alapú saját processzorokra cseréli le az Intel lapkáit. A váltással a gyártó és vásárlói is jól járhatnak.

Hirdetés

A koronavírus-járvány miatt teljes mértékben a virtuális térbe szorult WWDC 2020-on sokan az Apple első ARM eszközének bejelentését várták, és egyesek már azt is tudni vélték, hogy ez egy 13 hüvelykes MacBook Pro lesz. A konkrét termékbejelentés ugyan némi meglepetésre elmaradt, de az Apple azt tényleg megerősítette, hogy a jövő Mac gépeiben saját lapkákra cserélik az Intel processzorait, és ARM-platformra állítják át a MacOS-t.

Hirdetés

A folyamatra az Apple két évet szán. Ilyen cserét tizenöt éve hajtott végre utoljára a cég: akkor a PowerPC-ről váltott Intelre. Akkor leginkább gyártástechnológiai és kompatibilitási okok miatt döntött így a cég, és ugyan az alma-rajongó kemény mag egy ideig igyekezett belekötni a dologba mondván, az Apple beáll a sorba és oda az egyediség, a váltás hosszú távon szépen bejött. A féltve óvott egyediség nem veszett el és a MacBookok, Mac Prók nem áltak be a "csak egy Intel alapú gép a többi között" sorba. Akkoriban viszont nagyjából ennyi volt az alternatíva: RISC után x86. Időközben viszont nagyon megerősödtek az ARM alapú processzorok, és ez új lehetőséget ad az Apple számára az egyediségre.

Az ARM alapú lapkákon természetesen nem fut a macOS jelenlegi verziója, de az operációs rendszer következő változata, a Big Sur már kompatibilis lesz vele. Ez az új macOS ugyanakkor az öröklött x86_64 programokat is futtatni fogja a Rosetta kompatibilitási réteg segítségével. Az Apple programjait viszont közvetlenül az ARM lapkákra fogják tervezni.

Persze nem az Apple az első Intelről ARM irányába próbálkozó nagy játékos, de korábban a Microsoftnak nem igazán sikerült az átállás. Egyrészt a Microsoft jóval korábban igyekezett hasonlót meglépni, de akkor külön Windows verzió kellett az ARM alapú Surface modellekre, és ezen nem is futott minden Windows szoftver. Paradox módon most éppen az segítheti az almás céget, hogy sokkal kevesebb a macOS alkalmazás, mint a windowsos, így könnyebb közös nevezőre jutni a fejlesztőkkel.

Az átállásból gyártó és vásárló egyaránt profitálhat. Az Apple jobban kézben tudja tartani a gyártási folyamatot, hiszen nem szorul rá többé az Intelre, a felhasználók pedig erőteljes gépekhez jutnak, amelyek sokkal takarékosabban bánnak az energiával, mint az Intel alapú Macek. D persze erre majd térjünk vissza két év múlva, amikor már látjuk, mennyire volt valóban jövedelmező a nagy vátás.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.