Hirdetés
. Hirdetés

Újabb átverés: diploma néhány nap alatt

|

Egyre több spam tartalmaz kártevőket, a terjesztéshez azonban egyre újabb ötletekre van szükség. A Symantec szerint a spammerek kreativitása határtalan.

Hirdetés

Idén ősszel csúcsot döntöttek a kártevő szoftvert tartalmazó üzenetek: egy ízben az összes levélszemét 4,5 százalékát tették ki. 2009. szeptemberében a levélszemét átlagosan 1,3 százalékban tartalmazott kártevő szoftvert, ami az augusztusi adattal összehasonlítva kilencszeres növekedést jelent.

Az elmúlt év során számos, a bothálózatoknak otthont adó internetszolgáltatót kapcsoltak le. Bár a levélszemét a régi szintre tért vissza, a kártevő szoftverek terjesztése, egyes gépek lehetséges fertőzöttsége és a különböző bothálózatok pozícióharca lehetővé teszi, hogy változás álljon be a bothálózatok tevékenységében.

A spamek jelentős változáson estek át az utóbbi időben. A korábbi szex és gyógyszer témájú leveleket mára az adathalász csapdák és a kereskedelmi célzatú üzenetek váltották fel.

Álláslehetőségek a levélszemetelőktől
Az interneten megszerezhető, már jó ideje létező, oklevelet hirdető levélszemét most azt hangsúlyozza ki, hogy bárki megszerezheti a diplomát - akár néhány napon belül. Az új egyetemi és főiskolai félévkezdet idején, augusztusban és szeptemberben a gazdasági visszaesés miatt más munkalehetőségek keresésére kényszerülőket az oklevelet kínáló levélszeméttel most bizonyos tanfolyamokra próbálják irányítani.

A levélszemétben az alábbi öt szakma „oklevelét” hirdették mostanában leggyakrabban: rendőrtiszt, szövetségi ügynök, ápoló, séf, tanár. Persze az átvertek többsége sosem kap diplomát a bűnözőktől, viszont az óvatlan felhasználók könnyen az összes adatukat elveszthetik egy ilyen kaland után.

Ősz-tél: üzlet az ünnep
A szeptemberi spamek elemzése során kiderült, hogy a kéretlen levélküldők már az őszi-téli ünnepekre dolgoznak. A karácsonyhoz és a mindenszentekhez kapcsolódó levélszemetelés tovább folytatódása mellett két újabb, ünnep témájú levélszemétkampány jelent meg.

A Diwalit, a Fény Ünnepét India-szerte októberben tartják. A lakosság nagy része vásárol, keresi az ünnepi ajánlatokat. Az ilyen típusú levélszemétben kapcsolati adatokat (nevet, e-mail címet, életkort, telefonszámot) tartalmazó CD-ket árulnak, a ‘Diwali’ szót csak a címzettek odacsalogatására illesztették be.

A kínai ősz közepi ünnep, a Holdünnep az egyik legjelentősebb kínai ünnepek. A kínai holdnaptár szerint a nyolcadik holdhónap 15. napján – a Gergely-naptár szerinti október 3-án tartják. Az ünnep alkalmából összegyűlnek a családok, hogy megcsodálják a fényes teliholdat, és holdsüteményt egyenek. A holdsüteményküldés a barátoknak és a családtagoknak, és az ünnepi baráti és családi összejövetel az ünnephez kapcsolódó kulturális hagyomány. Nem meglepő, hogy az elmúlt hetekben a holdsüteményt és az ajándékokat kínáló levelekben ebből az ünnepből próbáltak hasznot húzni a levélszemetelők.

Az ünnepek mellett az adóhoz és a hamis megrendeléshez – csomagküldéshez – kapcsolódó tárgysorú levélszeméttel is jelentős kártevőtámadások alakultak ki.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.