Hirdetés
. Hirdetés

Újabb nem az elektronikus szavazásra

|

A holland kormány leszavazta az elektronikus szavazást: a hollandok a jövőben biztonsági okokból csak papíron voksolnak.

Hirdetés

A holland kormány kutatási eredményekre hivatkozva kijelentette: megszünteti az elektronikus szavazást, mivel nem tudják garantálni az adatok biztonságát a lehallgatásukra törekvőkkel szemben. Olyan rendszer kifejlesztése és kiépítése, amely szavatolja a biztonságot, túl sok pénzt és emberi erőforrást igényelne, a rendszer nyújtotta előnyök pedig nem jelentenének jelentős előrelépést a papír-alapú szavazáshoz képest. Ezzel a döntéssel párhuzamosan az úgynevezett voting printereket is kiiktatták a választások menetéből. Ezek, a számítógéppel ellentétben, nem tárolják a memóriájukban az eredményeket, hanem papíron rögzítik azokat.

Bart Jacobs, a Radboudi egyetem professzora által vezetett kutatócsapat szerint még rendszeres karbantartással sem garantálható, hogy a nyomtatók biztonságosan tudnak működni. A hollandok most az elektronikus szavazás helyett az elektronikus szavazatszámlálásra koncentrálnak: a választási iroda hamarosan megkezdi egy új számlálóberendezés tesztelését.

A számítógépes szavazás ellenzői, a "Wij vertrouwen stemcomputers niet" (Nem Bízunk a Számítógépes Szavazásban) győzelmüket ünneplik. Az ismert holland hacker, Rob Gonggrijp által vezetett szervezet pénteken közleményben üdvözölte a döntést. "Mi, az ellenőrizhető választási eredmények hívei, összefogtunk. Tiltakozásokat szervezünk a világ minden táján. Nem akarunk olyan szavazást, ahol nincs bizonyíték az eredmények mögött. Az elektronikus szavazás napja leáldozott."

Korábban már Californiában, Németországban, Írországban, Olaszországban és az Egyesült Királyságban is elutasították az elektronikus szavazást.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.