Hirdetés
. Hirdetés

Újévi punnyadás helyett - nagy durranások a CES-en(?)

|

VHS videomagnó és -kazetta, Xbox, Blu-ray, CD-lejátszó, DVD - ismerős valamelyik? Mind a Las Vegas-i Consumer Electronics Show-n debütált. De idén vajon lesz-e a fentiekhez mérhető kaliberű bejelentés/bemutató?

Hirdetés

ces logo
ces logo

November vége és karácsony között egyre felfokozottabbá válik az ünnepi hangulat; a techipar ugyan ekkorra többnyire már betárazta az évszaknak megfelelően aktuális újdonságait, de a kasszák csak december 24-e körül mondanak végső ítéletet arról, mi volt kelendő és mi nem. Beiglimérgezés után pezsgőmámor, majd hideg és munkakezdés újra - nem csoda, hogy január elejére borússá válik a hangulat.

Ezen igyekszik segíteni a (szórakoztató)elektronikai iránt érdeklődőknek immár 1967 óta a kezdetben New Yorkban megtartott, majd a kaszinó fővárosába áthelyezett Consumer Electronics Show, röviden a CES. A bevezetőben már említettünk párat az elmúlt évtizedek húzóneveiből, melyek mind-mind itt debütáltak (ahogyan például a most 30 éves Commodore 64 is). Ezúttal sem maradnak adósak a techcégek érdekességek tekintetében, Harry McCracken, a Cnet újságírója segítségével nézzük meg, mit várhatunk a január 10-13-a között zajló idei kiállítástól!

Ugyan már „itt" vannak, mégsem találkozhatunk velük túl gyakran: az ultrabookok egyszerűen nem érték el a válságos időkben általánosan árérzékennyé vált fogyasztók ingerküszöbét. Az Intelnek pedig égetően szüksége van erre a szegmensre, ahogy az asztali PC-t visszaszorító laptopokat visszaszorító tabletek és okostelefonok miatt jelentősen megcsappanni látszanak bevételei (amit ráadásul tetéz a thaiföldi áradás okozta merevlemez hiányból adódó komplett konfigurációk eladási mutatóinak visszaesése). De nem csak az ár, hanem a megszokott modellgazdagság sem jellemezte eddig ezt a szegmenst - ezen azonban változtatni fog a CES, tucatnyi új ultrabookot hozva a piacra.

Ugyan csak október környékére várható a Windows 8 megjelenése, már most izgalomban tartja az érdeklődőket az okostelefonra, tabletre és PC-re egyaránt ráhúzható új operációs rendszer. A Las Vegas-i rendezvény újabb hírekkel fog szolgálni a Microsoft új platformjáról, mely a sikereinek csúcsára érő Windows 7-et hivatott leváltani - nem mellesleg az imént említett ultrabookok jövőbeli operációs rendszeréül is szolgál majd. Idén utoljára kaphatunk első kézből híreket - ennek okairól bővebben itt.

1920x1080 - e két számról mindenki azonnal a HD-s megjelenítésre asszociál (helyesen). Ez azonban közel sem az elérhető maximum, elég csak összeszorozni az oszlopok és a sorok számát, és máris megkapjuk a felbontás megapixelben kifejezett értékét: 2 MPX. Ennél ma már a legegyszerűbb, kamerával bíró mobiltelefonok is nagyobb felbontású képet készítenek, amit persze aztán visszaskálázottan kell megnéznünk monitorainkon, tévéinken. A 4K tévék ezen változtatnak, vagy legalábbis javítanak a helyzeten, duplára növelve a felbontást. A tavaly októberi tokiói CEATEC show-n már jónéhány bemutatkozott belőlük a japán érdeklődők számára, de szélesebb körben most debütálhatnak először a világon. Ha sikerül árban elfogadható szintet elérni, akkor a HD, a 3D és a smart TV fogalmak után újabb funkció csalogathat televízió vásárlásra.

És ha már szóba került a 3D: ideje lenne már egy olyan megoldásnak, ami nem okoz fejfájást, ami nem kényelmetlen, nem csak bizonyos szögből, mereven tartott nyakkal reprodukálja az élményt. Talán ezt fogja elhozni a MasterImage 3D, mely a tervek szerint szemüvegmentes háromdimenziós hatással fogja kecsegtetni a kíváncsi szemeket - sajnos egyelőre csupán 7 és 10 colos (azaz tabletnyi) méretben.

Apropó, tablet: a CES adhat otthont az Android Ice Cream Sandwich változatát hordozó első táblagépeknek. Az operációs rendszer negyedik generációja (4.0) remélhetőleg kiküszöböli az elődök (Gingerbread, Honeycomb) hibáit, így sokkal kezelhetőbb, gördülékenyebb felhasználói élménnyel ajándékozva meg az ujjaikat extenzíven használni vágyókat. Mindazonáltal a Las Vegas-ban debütáló tabletek többsége vélhetően még mindig Honeycombbal telepítve jelenik majd meg.

Most először, a CES egy társrendezvénnyel együtt várja az érdeklődőket: a PMA-val, a fényképezőipar nagy show-jával közösen kínál látnivalókat. Így, remélhetőleg, jelentős kínálat lesz a vadonatúj digitális kamerákból is. A fejlesztésekre szükség is van, hiszen az egyszerű kompaktok szintjét a legjobb okostelefonokba integrált kamerák már majdnem elérik, így az előbbi szegmens gyors kihalására lehet számítani, ha a gyártók nem rukkolnak elő valami újdonsággal - lehetőleg mind a képminőség, mind a funkcionalitás terén.

Sokkal kevésbé megfogható, ugyanakkor a médiafogyasztási szokásokat jelentősen befolyásoló bejelentések is helyt kaphatnak az amerikai kiállításon. McCracken szerint valószínű, hogy tanúi leszünk egy (vagy több) nagy tartalomszolgáltatói megállapodásnak. Hollywood még mindig nem mozog otthonosan az internetes film- és sorozatnézés világában, a torrentről való videoletöltés továbbra is a profi mozgóképes alkotások iránt rajongói réteg legkedveltebb médiafogyasztási szokása. Ugyanakkor az első tapogatózások már elindultak, elég csak a Netflix vagy az HBO GO szolgáltatásokra gondolni, de például a Google birodalom részeként funkcionáló Youtube is belépett a piacra.

Röviden a fentiekre számíthatunk az idei, jövő héten esedékes Consumer Electronics Show-n - de a legizgalmasabb tételek úgyis azok lesznek, amikről előre még ennyit sem lehet tudni. Egy biztos: itt, a Computerworld hasábjain részletesen be fogunk számolni az újdonságokról. Ahogyan azt a tévében mondani szokták: maradjanak velünk, hamarosan folytatjuk!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.