Hirdetés
. Hirdetés

Újjászületik a világ egyik csodája

|

Az Alexandriai Nagykönyvtár az ismert világ tudáskincsének javával rendelkezett. Ezt a célt tűzte ki a Million Book Project is.

Hirdetés

II. Ptolemaiosz könyvtárának utódját, a Bibliotheca Alexandrinát 2003-ban alapították a régi Nagy Könyvtár helyének közelében, az új könyvtár mára már 800 ezer látogatót vonz éves szinten. A nagy előd példáját követve most más könyvtárakkal együttműködésben megpróbálják összeszedni a lehető legtöbb tudást - digitálisan. A "The Million Book Project" programot 2002-ben kezdeményezték, az alapítók között ott van a Carnegie Mellon University az Egyesült Államokból, a kínai Zhejiang University, Indiából az Indian Institute of Science - és természetesen Egyiptomból az Alexandriai Könyvtár. A mai napig 1,5 millió kötetet digitalizáltak, és ezek online meg is tekinthetőek.

Platón Párbeszédeitől Mark Twain és Edgar Allan Poe művein át a kvantumfizikával foglalkozó tudományos művekig terjed a már most is hatalmas Universal Digital Library archívum - és a munkának a projekt résztvevői szerint még koránt sincs vége. Kulturális szempontból nem túl lényeges, de kis nemzetünk számára szívet melengető lehet, hogy a Magyar-német külkereskedelmi szótár is helyet kapott a gyűjteményben - a címe legalábbis ott szerepel a fellelhető kötetek között.

A Digitális Nagykönyvtár köteteinek kétharmada kínai, a maradék egyharmad pedig főleg angol nyelvű. Összesen húsz nyelv képviselteti magát egyelőre a UDL-ben, de ez a szám természetesen folyamatosan emelkedni fog.

? Hisztérikus kiadók, szerzői jogi kérdések ť

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.