Hirdetés
. Hirdetés

Újpesti pizza és csiki-csuki játékok

|

Peresztegi Zoltán, Érdi-Krausz Gábor és Reményi Csaba kommentálja a Computerworldnek a közelmúlt eseményeit, híreit.

Hirdetés

Hetente jelentkező rovatunkban hazai vállalatok vagy leányvállalatok vezetőit kérjük fel a közelmúlt érdekesebb technológiai vonatkozású híreinek kommentálására. Mostani összeállításunk főbb gondolatai: pozitív dolog, hogy piaci konkurensek képesek közös ügyet szolgálni; egyre nagyobb szerepe lesz a helyzetfüggő internetes szolgáltatásoknak; a fejlesztések nem érnek véget a vállalat berkein belül, fejlesztők adnak hozzá még valamit - például hackerek is.

Egységes mobilparkolás

Hétfőtől az ország számos nagyvárosában, egységes módon parkolhatnak mindhárom hazai mobilszolgáltató ügyfelei telefonjuk segítségével.

Érdi-Krausz Gábor, ügyvezető igazgató, OKI Systems (Magyarország) Kft.

Végre egy jó hír!
Egyrészt, IT szempontból üdvözlendő, hogy van olyan rendszer, amely a három szolgáltatónál egységesen tudja kezelni a felhasználók igényeit. Másrészt, mindenképpen pozitív dolog az, hogy piaci konkurensek képesek közös ügyet szolgálni, bár a mobilszolgáltatóknál nem új keletű az ilyen együttműködés.
Harmadszor pedig remélem, hogy ennek a szolgáltatásnak lesz némi "népnevelő" hatása is, és csökkenti (vagy legyünk merészek, megszünteti) a parkolási társaságok és a vétlen-, vagy valós nemfizetők közötti csiki-csuki játékot.
Igaz, ez utóbbi támogatásához szívesen olvastam volna a hír végén, hogy "...a mobilparkolás népszerűsítéséhez a parkolási társaságok egységes tarifában állapodtak meg, amely átlagosan 20%-kal olcsóbb parkolást biztosít, mint a hagyományos készpénzes fizetés." Fontosnak tartom a fogyasztók ösztönzését, hogy áttérjenek a digitális vásárlásra. Azaz további fejlesztésekre és ösztönzésre van még szükség.

Az első mobilinternet-gyorsjelentés

A T-Mobile-é az előfizetők fele, de a 22 százalékos Vodafone majdnem annyi forgalmat jegyez. Az NHH közzé tette jelentését a mobilnetes előfizetésekről.

Peresztegi Zoltán, a Google magyarországi képviselője 

Végre kiderült, amire már oly régóta kíváncsiak voltunk: hányan használják a mobilinternetet hazánkban. Sajnos azt pontosan nem tudjuk, hogy közülük mennyien böngésztek a notebookjukról és mennyien a mobiltelefonjukról, az üzenet azonban így is pozitív és egyértelmű. A több mint másfélmillió szélessávú (ADSL és kábel) kapcsolat mellett egyre többen igénylik azt, hogy ne csak otthon vagy a munkahelyükön, azaz helyhez kötve, hanem gyakorlatilag bármikor igénybe vehessék az internetet, amikor csak szükségük van rá - legyen szó levelezésről, információk és árak kereséséről vagy hírolvasásról. Ez pedig azt jelenti, hogy egyre nagyobb szerepe lesz a helyzetfüggő szolgáltatásoknak. A jövőben nem csak az fog számítani, hogy mire keresünk rá, vagy egy oldalt melyik országból látogatunk meg, hanem az is egyre inkább előtérbe fog kerülni, hogy az adott pillanatban éppen hol tartózkodunk. A "budapest pizzéria" keresőkifejezésre adott legrelevánsabb találatok nem ugyanazok, ha Nagytétényben vagyunk, mint ha Újpesten.

Ringbe szállnak a hackerek

Ismét megrendezik az egyik legnevesebb hekkerversenyt, amelyen ezúttal a böngészők mellett a különféle mobil operációs rendszereket is célba vehetik a résztvevők.

Reményi Csaba, ügyvezető igazgató, Oracle Hungary

Számomra ez a verseny is azt mutatja, hogy manapság egyre több eredmény születik a kollektív tudás segítségével és ezt értékelni, ösztönözni érdemes. A fejlesztések nem érnek véget a vállalat berkein belül, hanem sok esetben külső felhasználók, fejlesztők - vagy például hekkerek - adnak hozzá még valamit, például felhívják a figyelmet hibákra, megoldásokat javasolnak, feszegetik a határokat, tesztelik a terméket. A szállítók pedig akkor járnak el helyesen, intelligens módon, ha értékelik, sőt jutalmazzák is ezt, ahogy például a mi is tesszük az ún. béta tesztelő ügyfelekkel, vagy a biztonsági réseket visszajelző felhasználókkal.
 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.