Hirdetés
. Hirdetés

Újra a digitális szakadékról

|

Kedden a parlamenti pártok egy-egy politikusa közös nyilatkozatban fejezte ki elkötelezettségét a kedvezőtlen helyzet javítása iránt.

Hirdetés

Az információs társadalom vívmányait, főként az internetet az ország 60 százaléka nem használja - mondta Dombi Gábor, az Informatikai Érdekegyeztető Fórum főtitkára az aláírást követő sajtótájékoztatón. Dombi Gábor közölte: az Európai Unió "e-befogadásról" szóló irányelve szerint 2010-ig minden tagállamban a digitális írástudatlanságot a 2008-as állapot felére kell visszaszorítani, azaz a hátrányos helyzetűeknek segíteni kell a világhálóhoz és egyéb infokommunikációs technológiákhoz való hozzáférésben. A főtitkár szerint lehetetlen Magyarországon két év alatt 3 millió embert bevonni az információs társadalomba, ám egymillióra van esély, és már ez is jelentős előrelépés lenne.

Márfai Péter, az Országgyűlés informatikai albizottságának szocialista elnöke elmondta: a pártok első lépésként arról állapodtak meg, hogy országgyűlési határozattal nyomatékosítják elkötelezettségüket a társadalmat jellemző digitális szakadék csökkentésére. Továbbá egy eseti bizottság áll fel, ami a digitális írástudatlanság visszaszorulását, az arra irányuló lépéssorozatot felügyeli.

Az MSZP-s politikus megjegyezte: az uniós irányelv arról is rendelkezik, hogy 2008 elejére minden tagállam készüljön el azzal az akciótervvel, ami a hátrányos helyzetűek információs társadalomba való bevonásához konkrét intézkedéseket sorol fel.

Az akciótervvel nemcsak Magyarország, hanem az EU összes országa adós maradt - hangsúlyozta Márfai Péter. Hozzáfűzte, hogy a kormány várhatóan még az idén bepótolja mulasztását.

Az ötpárti nyilatkozatot Márfai Péter mellett Pettkó András (MDF), Kovács Kálmán (SZDSZ), Nyitrai Zsolt (Fidesz) és Molnár Béla (KDNP) írta alá.

(MTI)

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.