Hirdetés
. Hirdetés

Ultrabook - hamvába holt ötlet?

|

Életképes lesz-e az Intel netbookokat és laptopokat kiváltani hivatott koncepciója? A szakértők véleménye megosztott a kérdésben.

Hirdetés

Amint arról még augusztusban írtunk, a kezdeti 1000 dolláros árat sikerülhet 800 dollár környékére leszorítani. Ám egy hónappal később, szeptember elején már arról kellett hírt adnunk, hogy maguk a gyártók sincsenek meggyőződve az ultrabook várható sikeréről, illetve annak mértékéről. Ezt a szkepticizmust erősítik a most zajló Intel Developer Forum konferencián részt vevők véleményei is.

De mi is az az ultrabook? Az Intel elképzelése szerint van hely egy netbookkal egyező, vagy annál valamivel nagyobb méretű hordozható számítógépnek a piacon, mellyel az előbbieket lehetne kiváltani, illetve a napjainkban oly' népszerű tableteknek is alternatívát nyújtana a chipgyártó vállalat. Az ultravékony, 2 centiméteres vastagságot sem elérő készülékek bírnának a táblagépek tulajdonságával is, így egyszerre szolgálhatnák a könnyű médiafogyasztás és a kézre álló tartalom-előállítás célját is. Utóbbi tekintetben a tabletek nem jeleskednek, egy 7-10 colos érintőkijelzőn például elég nehéz hosszabb szövegeket begépelni.

Piacteremtés
Minden szentnek maga felé hajlik a keze, és e tekintetben az Intel sem képez kivételt. A vállalat saját processzorait álmodta a készülékekbe, felpörgetendő a stagnáló PC piac miatt nem az elvártnak megfelelően alakuló lapkaeladásokat. Sandy Bridge alapú Core CPU-k dolgoznának tehát az ultrabookokban, amelyek a már említett érintésérzékeny kijelzővel és az egész napnyi működést biztosító akkumulátorkapacitással (no és persze alacsony energiaigényű komponensekkel) illetve az azonnali rendszerindítás lehetőségével igyekeznének elnyerni a vásárlók kegyeit.

Mindehhez az Intel először 1000 dolláros árat „lőtt be", ám azt nem vette figyelembe, hogy az elmúlt 1-2 évben a felhasználók hozzászoktak az olcsó, 4-500 dolláros netbookokhoz, és már nem szívesen adnak ki ennyi pénzt egy számítógépért. Noha a vállalat reméli, hogy a jövő év végére a laptopeladások 40 százalékát már az ultrabookok adják, a szakértők szkeptikusak a témát illetően. Piackutatói becslések szerint, ha az ár nem kezd gyorsan és radikálisan esni, akkor ugyanolyan rétegtermékké válhat a kategória, mint amit például a Macbook Air képvisel. Ez pedig nyilvánvalóan csak presztízst jelentene az Intelnek, jelentős bevételnövekedést nem.

Az első fecskék - túl drágán?
Még nehéz megjósolni, hogyan alakul az ultrabook jövője, de nemsokára képet alkothatunk arról, miként teljesítenek az első példányok. A kínai Lenovo már bejelentette Ideapad U300S termékét, igen borsos, 1200 dolláros áron. Ezzel szemben az Acer Aspire S3 valamivel olcsóbb, 800 eurós (1100 dolláros) összegért lesz megvehető, de jelenleg úgy tűnik, a Toshiba tud előrukkolni a legalacsonyabb árral. Portege Z830-asuk - a japán vállalat állítása szerint - 1000 dollár alatt kelleti majd magát.

Toshiba Portege Z830 ultrabook
Toshiba Portege Z830 ultrabook

Toshiba Portege Z830 - kicsi, könnyű, de még mindig túl drága?

Az biztos, hogy a magas ár nem segíti az ultrabook terjedését - különösen a PC piac motorjának számító fejlődő piacokon sem. Ezek ugyanis jellemzően még árérzékenyebbek, mint a nyugat-európai, japán vagy amerikai vásárlók, Kínában, a Közel-Keleten nagyjából az eredeti árszint feléért (azaz iPad árban) lenne kapós a készülék, állítja Roger Kay, az Endpoint Technologies Associates elnöke. A J. Gold Associates piackutató cég elemzője, Jack Gold szerint az ideális árszint valahol 600-800 dollár között lenne. Gold úgy véli, hogy felesleges 300 dolláros ultrabookra várni.

Emellett a kis gép ellen dolgozik a Windows 8 megjelenésének jövő év végére tervezett dátuma is - az öreg motoros PC-sek közül sokan kivárhatnak a Microsoft új (tabletekre is optimalizált) platformjára, ami viszont másfél éves toporgást jelentene az ultrabook számára. Ennyi idő alatt pedig egy komplett kategória is felfuthat (lásd a tableteket vagy a netbookokat), elavulttá téve az Intel koncepcióját.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.