Hirdetés
. Hirdetés

Ultravékony laptopokba tervezett processzor az Inteltől

|

Az új, alacsony árú ultravékony noteszgépekbe szánt lapkák az i3 és i5 brand alatt jelennek meg. Egyes elemzők több mint 90 százalékos növekedést várnak az idei évben ezen a réspiacon.

Hirdetés

Hamarosan piacra lép az Intel olyan alacsony áramfelvételű processzorokkal, amelyek könnyű és vékony laptopokban szolgálhatnak. Olyan készülékekben, melyek a netbook és a normál laptop közti rést hivatottak kitölteni.

Az új lapkák az Intel Core i3 és i5 márkanevek alatt jelennek majd meg és olyan noteszgépekben találkozhatunk majd velük, amelyek éppoly hordozhatóak, mint a netbookok, de nagyobb kijelzővel és jobb teljesítménnyel rendelkeznek. Az ultravékony noteszgépek jelenleg 400 és 800 dollár közötti áron hozzáférhetők és olyan teljesítményt nyújtanak, amellyel már futtathatók normál alkalmazások és élvezhető a nagy felbontású multimédia is.

Az Intel egy múlt heti webcast alkalmával leplezte le az új termékvonalat. Az előadásból kiderült, hogy a lapkák kisebb teljesítményt nyújtanak majd, mint az eddig kapható i3 és i5 noteszgép processzorok, melyek ára jelenleg 133 és 294 dollár között mozogaz Intel árlistája szerint. Ugyanakkor gyorsabbak lesznek, mint a netbookokban megszokott Atom sorozat.


Kiderült az is, hogy az új termékvonal már ebben a negyedévben megjelenik, ugyanakkor az Intel szóvívője nem tette közzé a lapkák további technikai részleteit, nem ismert a pontos teljesítmény, a megjelenés konkrét időpontja és a pontos árazás sem. Ha az eddigi általános gyakorlatot követi a gyártó, akkor az új ultravékony noteszgépekbe szánt processzorok is olcsóbbak lesznek, mint normál változataik. Annyi tudható már, hogy az év második felére várható az új lapkákra épülő ultravékony noteszgépek megjelenése, ezt említette ugyanis Stephen Smith, a PC kliens üzletág operatív igazgatója a webcast során.

Smith elmondta, hogy a lapka természetesen 32 nanométeres technológiával készül. A processzorok jelentős előrelépést mutatnak majd energiatakarékosságban és teljesítményben is az előző évben Core és Pentium márkanevek alatt bemutatott első generációs ultrathin processzorokhoz képest. Az új modellekben is lesz integrált grafikus mag és támogatják a HyperThreading technológiát, azaz magonként két párhuzamos utasításszálat futtathatnak majd.

Ultravékony háború

Az ultrathin háború még tavaly januártól keltezhető, amikor az AMD piacra dobta Athlon Neo proesszorait. Néhány hónapra rá az Intel is megjelent a maga megoldásával, ám mindkét gyártónak csalódnia kellett, a termékek nem mozdították olyan mértékben előre piacot, hogy kitölthették volna a netbook és notebook kategória közötti rést.

Az Intel bejelentése pozitívan tükröződik máris az előrejelzésekben. Az iSuppli piackutató cég máris az ultravékony noteszgép eladások javulását prognosztizálta erre az évre. Az iSuppli szerint év végére a 14,5 milliós darabszámot is eléri ez a piac, ami 93 százalékos növekedést jelentene az előző évi 7,5 milliós eladáshoz képest. A cég a teljes laptop piacon is 25,5 százalékos növekedést vár, 209,5 millió darabos eladást prognosztizál.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.