Hirdetés
. Hirdetés

Uniós vizsgálat a kalózkodást figyelő szoftver miatt

|

Egy emberi jogi szervezet felkérte az Európai Bizottságot, vizsgálja ki, törvényes-e a Virgin Media internetszolgáltató által rendszerbe állítani tervezett, az Egyesült Királyságban működő fájlmegosztók forgalmát monitorozó CView szoftver használata.

Hirdetés

A Detica által kifejlesztett szoftver képes azonosítani a legális és illegális hálózati adatforgalmat; a megoldás az úgynevezett deep packet inspection technológiára épül. A rendszer alkalmas a fájlcserélőkön forgó állományok nevének azonosítására, így lehetővé teszi a legális és illegális tartalmak felismerését - tájékoztatott a BBC News.

Az Európai Bizottság a Privacy International jogvédő szervezet kérésére úgy döntött, vizsgálatot indít, hogy megállapítsa, törvényes-e a szoftver alkalmazása. A Virgin Media hangsúlyozta: a CView rendszerbe állítása nem veszélyezteti a személyes adatok biztonságát.

Alexander Hanff, a Privacy International etikai csoportjának vezetője szerint a hasonló szoftverek használata ellenkezik az Egyesült Királyság hatályos törvényeivel. "Az adatvédelmi szabályozás tiltja a lehallgatást, tekintet nélkül arra, milyen célt szolgál" - hangsúlyozta.

Hanff kijelentette: bűnvádi eljárást kezdeményez, amennyiben a Virgin Media rendszerbe állítja a CView-t. Véleménye szerint a kérdéses szoftver hasonló megoldásokat alkalmaz, mint a Phorm internetes reklámügynökség által használt rendszer, amely arra szolgál, hogy az internetes felhasználói szokásokat feltérképezve a fogyasztói csoportokat pontosabban megcélozhatóvá tegye.

A technológia tesztelését az EB vizsgálata idejére felfüggesztették.

Törvényes megoldás

Az Egyesült Királyság törvényhozása jelenleg egy jogszabály megalkotásán dolgozik, ami lehetővé tenné az illegális fájlmegosztók azonosítását, és internethasználatuk korlátozását; a Virgin Media illetékesei hangsúlyozták: a CView-t nem ilyen célokra kívánják használni. "A szoftvert nem a felhasználók azonosítására tervezték; nem is alkalmas erre a célra" -hangsúlyozta Asam Ahmad, a cég szóvivője.

Elmondása szerint a programot az illegális fájltranszfer arányának megállapítására tervezték. "Szeretnénk felmérni, mit tehetünk az illegális fájlmegosztás csökkentéséért. Ez az alkalmazás lehetővé teszi a számunkra, hogy olyan adatokhoz jussunk, amelyek - mint a megosztókon keresztül letöltött legnépszerűbb tartalmak vagy a legális és illegális letöltések aránya - segíthetik a munkánkat" - tette hozzá.

Ahmad a BBC News riporterének nyilatkozva elmondta, a CView rendszerbe állításának időpontjáról még nem született döntés; a rendszer három, legális és illegális szoftverek megosztására egyaránt használt peer-to-peer (P2P) hálózatot - a Gnutella, az eDonkey és a BitTorrent - forgalmát monitorozza majd.

A szóvivő elismerte, technikailag könnyen megoldható lenne, hogy a deep packet inspection technológia segítségével az IP címek alapján azonosítsák a felhasználókat, de hangsúlyozta: ez nem szerepel a cég távlati tervei között. "Ma még hiányzik a szükséges törvényi felhatalmazás, de ha meg is születik egy a felhasználók azonosításával és szankcionálásukkal kapcsolatos új szabályozás, ez akkor is a tartalomszolgáltatók autoritása marad" - jelentette ki.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.