Hirdetés
. Hirdetés

Uniós vizsgálat indulhat a Google ellen

|

Egy egész unióra kiterjedő vizsgálhat indulhat a Google új adatvédelmi irányelve miatt.

Hirdetés

Március elsején életbe lépett a Google új egységes adatvédelmi irányelve, amely a korábbi 60 elkülönülő szöveget egybe egységesíti (a cég oldalán elolvasható). A lépés ellen többen tiltakozásukat fejezték ki, mivel a lépéssel a Google immár hivatalosan is együtt kezelheti, illetve kombinálhatja a felhasználókról különböző szolgáltatáson gyűjtött adatokat (például kereső, YouTube, Android, Google+). Az elmúlt hetekben ennek megfelelően a webet elárasztották azon cikkek, amelyek az eddig tárolt adatok eltávolításában nyújtottak segítséget.

 



A Reuters információ szerint elképzelhető, hogy az unió hamarosan vizsgálatot indít a Google egységes adatvédelmi irányelvével kapcsolatban. Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke újságírói kérdésre elárulta, hogy az öreg kontinensen több adatvédelmi szervezet is az európai unió törvényeivel ellentétesnek bélyegezte a keresőcég megoldását. A francia CNIL szintén aggályosnak tartja az adatok e fajta kezelését (elemzésük angolul itt olvasható), amellyel kapcsolatban már jelezték (PDF) a Google képviselőinek: egy egész unióra kiterjedő vizsgálat indulhat. Valamint kérték, hogy annak életbe léptetését halasszák el.

Reding a BBC adásában elmondta, hogy szakértőkkel elemezték az esetet. "Végül arra a megállapításra jutottak, hogy az új szabályok nincsenek összhangban az európai törvényekkel, amelyek megfelelő átláthatóságot írnak elő" - mondta a bizottsági tag. "Biztosak vagyunk abban, hogy az új leegyszerűsített, letisztázott és átlátható adatvédelmi irányelvünk teljes mértékben tiszteletben tartja a vonatkozó európai irányelveket és szabályokat" - reagált a Google közleményében.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.