Hirdetés
. Hirdetés

Úszni is megtanultak a Harvard Egyetem robotméhei

|

Immár olyasmit tudnak, amire az igazi méhek nem képesek.

Hirdetés

A Harvard Egyetem kutatói által kifejlesztett robotméhek - amelyek szélcsendes környezetben az igazi méhekhez hasonlóan repkednek és lebegnek - immár víz alatt is tudnak "repülni", értesült a projekt legújabb eredményéről az Engadget. A miniatűr, mindössze 100 milligramm tömegű robotok a víz alatt a nagyobb ellenállás miatt visszafogottabban csapkodnak a szárnyaikkal, mint a levegőben: búvárkodáskor 9 hertzes, röpködés közben pedig 120 hertzes a szárnymozgatás frekvenciája. Ily módon lényegesen bővült a robotméhek alkalmazási területe. A projekt eredeti célja olyan mozgékony robotrovarok kifejlesztése, amelyek önállóan képesek beporozni növényeket, katasztrófák esetén felkutatják a túlélőket és segítenek a megmentésükben, veszélyes környezetekben megfigyelést végeznek, katonai felderítést hajtanak végre, figyelik a járműforgalmat, valamint segítenek a nagyfelbontású időjárási és klímatérképek elkészítésében.

 

Az úszásra való alkalmassá tétel során komoly nehézségekkel szembesültek a kutatók. A túlságosan könnyű szárnyakat alkalmassá kellett tenni arra, hogy kibírják a víz alá merülés és az úszás során fellépő nagyobb ellenállást. A robotméheknek továbbá extra energiára van szükségük a vízből való felszállásra, és a szárnyaikon maradó víz miatt küszködnek a levegőbe való visszatérésük kezdeti pillanataiban.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.