Hirdetés
. Hirdetés

Utolsó lehetőség az IE riválisainak

|

Tovább folyik a vita a Microsoft böngészőválasztó képernyője körül.

Hirdetés

A New York Times értesülései szerint az Internet Explorer riválisai egy utolsó lehetőséget kapnak, hogy elmondják kritikáikat a Microsoft által tervezett böngészőválasztó képernyővel kapcsolatban. Az Európai Unió Trösztellenes Bizottságának a meghallgatásra az elkövetkező napokban kerülhet sor, és a kiszivárgott információk szerint lesz miről tárgyalniuk. A beadványt megfogalmazó Opera, a Mozilla és a Google ugyanis nem elégedett a redmondi szoftvercég által felajánlott megoldással.

 

 

ie_eu.jpg


Előbbi kettő nem is titkolja a fő kifogásait, míg a Google az amerikai ComputerWorld kérdésére még azt sem kívánta megerősíteni, hogy egyáltalán levelet küldött volna az unió illetékeseinek. "Nem tudjuk, hogy a Bizottság eljárása mennyire előrehaladott. De hiszünk abban, hogy több fejlesztő részvétele az innovációnak és a jobb felhasználói élmény biztosításának kedvezne" - vélte William Echikson, a Google Brüsszelben tartózkodó szóvivője.

"Összességében elégedettek vagyunk, hogy a Microsoft biztosítani kívánja a szabad böngészőválasztást. Ám annak megvalósulásával kapcsolatban még vannak észrevételeink" - nyilatkozta Hakom Wium Lie, az Opera vezető fejlesztője, aki már konkrét kritikákat is megfogalmazott. Elmondása alapján a fő gond az, hogy a Microsoft az Internet Exploreren belül, HTML-oldalként kívánja a böngészőválasztót megjeleníteni, amely két szempontból sem jó. Egyrészt a felhasználók megfelelő információ hiányában könnyedén bezárhatják azt.  Másrészt álláspontja szerint nem lenne jó ötlet az Internet Exploreren belül megjeleníteni a böngészőválasztót, ott ahol az egyik lehetséges szoftvernek már jelen van a logója a bal felső sarokban. Hakom Wium Lie így vagy egy teljes képernyőre váltó Internet Explorer tudna kompromisszumként elfogadni, vagy a Windowson belül felugró ablak pártján áll.

Hasonló kritikát fogalmazott meg blogjában Jenny Boriss, a Firefox felhasználói élmény menedzsere is, aki szerint a böngészőválasztón belül az Internet Explorer 61 százalékos vizuális megjelenésével uralja a képernyőt, míg a többieknek ennél csak jóval kisebb hely jut.

 

 

 

ie-ballot.jpg

 

Dominál az IE


Év eleje óta húzódik


Az Európai Bizottság január közepén jelentett be, hogy versenyfelügyeleti eljárást indít a Microsoft ellen, mivel álláspontjuk szerint a Windows operációs rendszerek részét képező Internet Explorer torzítja a versenyt a böngészők piacán. Az Opera Softvare ASA 2007-es beadványára épülő eljáráshoz később a Google és a Mozilla Alapítvány is csatlakozott, így kialakítva az egységfrontot az Explorer ellen.

Ám utóbbi érkezésénél nem volt teljes az összhang, hiszen a Mozilla csatlakozásakor az alapítványom belül ellentmondó vélemények születtek arról, hogy ki kell-e venni az Internet Explorer a Windowsokból, és hogy az egyáltalán sérti-e a szabad versenyt. Mitchell Baker akkor úgy fogalmazott: "égbekiáltó az a kár, amit a Microsoft folyamatosan okoz a piaci versenyben, az innovációban és magán a böngészőpiacon". Míg Mike Connor, a Firefox vezetője fejlesztője szerint ez az állítás téves: "Azt állítják, hogy a szoftver összekapcsolása piaci részesedéshez vezet. Nem tudom, hogyan mondhatják ezt rezzenéstelen arccal."

Az ügy folyományaként a Microsoft júniusban bejelentette, hogy az uniós eljárásra reagálva böngésző nélkül fogja árusítani az újonnan megjelenő operációs rendszerét. A Windows 7 E ötletével azonban egyik fél sem volt elégedett, így július végén a szoftvercég visszatáncolt, és elfogadta az unió által felajánlott böngészőválasztó képernyő ötletét. Sőt később a Microsoft bejelentette, hogy azt nem csak a Windows 7-nél fogják alkalmazni, így a Vista és az XP rendszerek felhasználói is választhatnak majd.

A Net Applications jelentése szerint jelenleg a globális piacon 67 százalékos az Internet Explorer részesedése. A Microsoft böngészőjét sorban a Firefox (24 százalék), a Safari (4,4 százalék), a Google Chrome (3,5 százalék) és az Opera (2 százalék) követi.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.