Hirdetés
. Hirdetés

Üzletté vált a Linux fejlesztés

|

A Linux fejlesztőinek 75 százaléka fizetésért cserébe dolgozik, míg a hobbiprogramozók száma csekély.

Hirdetés

Jonathan Corbet, a Linux Weekly News (LWN.net) alapítójának egy wellingtoni Linux konferencián elmondott beszéde alapján száműznünk kell azon közkeletű vélekedést, amely szerint a sok szabadidővel rendelkező lelkes programozók és egyetemisták fejlesztik a Linuxot. Az oldal 2008. december 24-e és 2010. január 10-e között végzett több mint egy éves felmérése alapján ugyanis a nyílt forráskódú platform rendszermagját 75 százalékban cégek vagy fizetett szakemberek írják.

 

 

linux.jpg


A vizsgált időszakban a kernelt a közösség 2,8 millió sorral, összességében 55 ezer jelentős változtatással gazdagította, amely idő során a Linux rendszermagjának verziószáma 2.6.28-ról 2.6.32-re módosult. A számok alapján naponta 7000 sorral bővült. "A fejlesztési folyamat meglehetősen aktív és folyamatos" - mondta Corbet.

Az analízis legérdekesebb része a készítők személye volt, hiszen a kutatás alapján a programozóknak csak 18 százaléka fejleszt mindenféle pénzügyi megfontolás nélkül, csupán önkéntes munkaként. Míg 75 százalék fizetésért teszi ugyanezt, 7 százalék esetében pedig nem volt megállapítható a motiváció. Ha a cégeket nézzük, akkor 12 százalékkal a Red Hat vezet, őket követi 8 százalékkal az Intel, 6 százalékkal az IBM és a Novell, majd 3 százalékkal az Oracle. "Habár e cégek közvetve riválisa egymásnak, a rendszermag fejlesztésekor nagyon gördülékenyen képesek együttműködni" - vélte Corbet.
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.