Hirdetés
. Hirdetés

V4 – Innovációval a kommunizmus kísértete ellen

|

E cikk nyitóképén látható címlappal és címmel jelent meg egy cikk a legnagyobb ukrán informatikai hírportálon egy vállalkozástámogatást célzó V4-es együttműködésről.

Hirdetés

A pozsonyi Neulogy cég által vezetett projektben az Óbudai Egyetem Innovációs Igazgatósága is részt vett.

A szlovák, cseh, lengyel, magyar, valamint ukrán szakértők által elkészített tanulmány címe: "A V4 országok legjobb vállalkozástámogató gyakorlatainak megosztása Ukrajnával".  December elején ezt a tanulmányt mutattuk be és vitattuk meg Kijevben az ukrán szakpolitikák tervezői, innovációs szakemberek, kockázati tőkebefektetők, startup cégek vezetői és kutatók részvételével.

Az előadásokat két kerekasztal beszélgetés követte, az elsőben a négy V4-es szakember vitatta meg országaik innovációs tapasztalatait, a másodikban ukrán szakemberek beszélgettek a bemutatott gyakorlatok alkalmazhatóságáról, az adaptáció menetéről.

Hirdetés

A projektben a szlovák konzorciumvezető mellett, a cseh Jan Evangelista Purkyně Egyetem, az Innovációs ökoszisztéma fejlesztését célul kitűző lengyel Impact Alapítvány valamint az Óbudai Egyetem Innovációs Igazgatósága vett részt. Helyi partnerünk a Civitta nevű észt-ukrán tanácsadó cég volt.

Anton Verkhovodov, a Civitta ukrajnai vezetője így magyarázta ennek a regionális együttműködésnek a fontosságát: "Rengeteget hallunk a Szilikon-völgyről és mindenhol azt szeretnék megvalósítani, de ez számunkra nemcsak fizikailag van túl messze. Sokkal hasznosabb, ha a szomszédjainkhoz fordulunk inspirációért, hiszen ők sokat tettek az elmúlt évtizedben az ökoszisztémájuk építéséért és tapasztalataik sokkal relevánsabbak lehetnek számunkra."

A bemutatott V4 esettanulmányok a következők voltak:

- Csehország: Regionális Innovációs Központ, Usti nad Laben-ben, a Purkině Egytemmel együttműködve.

- Magyarország: A Technológiai Inkubátor (Gazella) Program és annak egyetemi vonatkozásai.

- Lengyelország: A Witelo Alap, a korai fázisú vállalkozások és a kutatási eredmények piaci hasznosításának támogatására.

- Szlovákia: A FutureNow és a Startup Awards nemzetközi startup és innovációs versenyek megrendezésének tapasztalatai.


Korányi László (Óbudai Egyetem) előadása

A rendezvény helyszíne is figyelemre méltó volt. A UNIT.City Kijev és Ukrajna első jelentős innovációs parkja, jelenleg egy korábbi gyárnegyed helyén fekvő 80 hektáros terület (a BME területének közel háromszorosa) fejlesztésének második fázisának végén tartanak. Már most is közel 90 innovatív, technológiai céges bérlőjük van, továbbá a UNIT.City-ben működik két akcelerátor, két kockázati tőke alap, laborok, FabLab és egy 900 főt oktató informatikai magán iskola. Egyébként a beruházás teljesen magánerőből történik és a tervek szerint az irodák és laborok mellett lesz benne lakópark, klinika, kulturális központ, sporttelep, stb.

A projektet az International Visegrad Fund finanszírozta.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.