Hirdetés
. Hirdetés

Valóra válik az orwelli (rém)álom

|

25 év múlva gyakorlatilag nem lesz olyan pontja a Földnek, amit ne venne legalább egy kamera.

Hirdetés

Cikksorozatunkban a jelen technikai fejlődését alapul véve keressük a választ arra, hogyan fog kinézni a jövő. A Network World segítségével megpróbáljuk kitalálni, milyen lesz az Internet, miként fogunk kommunikálni egymással, mekkora teljesítményre lesznek képesek a negyed évszázaddal későbbi számítógépek. Dave Evans, a Cisco jövőkutatója szerint, ha közel végtelen számítási és tárolási kapacitás illetve hálózati sebesség áll rendelkezésre, az igazán érdekes időket fog hozni az ipar, az egészségügy, a várostervezés, az energia-előállítás és -felhasználás, a kereskedelem és a szórakoztatás terén egyaránt. Lássuk, ezúttal mit jósolnak a szakértők 2036-ra!

megfigyelő kamerák
megfigyelő kamerák

Kamerák mindenhol
Keddi cikkünkben már beszámoltunk arról a jóslatról, miszerint mindent be fognak hálózni a digitális érzékelők, otthonaink, munkahelyeink és a közterek is csordultig lesznek észrevétlen szenzorokkal. Emellett egyre nagyobb hangsúlyt kapnak majd a különböző webkamerák, melyek szintén megjelennek mindenhol. Noha már ma is előszeretettel alkalmazzák őket például a térfigyelésben, létesítmények védelmében, az alkalmazottak megfigyelésében, a jövőben még inkább megvalósulni látszik Orwell (rém)álma.

Marek Rusinkiewicz, a Telcordia fejlett technológiai megoldásokért felelős részlegének vezető alelnöke szerint negyed évszázad múlva gyakorlatilag nem lesz olyan pontja a Földnek, amit ne venne legalább egy kamera. Így, állítja a szakember, szinte bármilyen eseményt megtekinthetünk, akár egyszerre több perspektívából is. A rendszerek egy része (java része) ráadásul automatikusan működik majd: az érzékelőkkel összekötött képalkotó berendezések mechanikus eszközöket vezérelhetnek, melyek természetesen szintén az Internetre csatlakoznak.

„Képesek lesznek például valamit kinyitni vagy bezárni. Ez jelentős változás lesz a mostani állapothoz képest, hiszen nem csak megfigyelői lehetünk majd egy-egy eseménynek, de nagy valószínűséggel irányítani is tudjuk azt" - tárta nyilvánosság elé vízióját Rusinkiewicz.

Vagy inkább csak arról van szó, hogy az ellenőrzést eddig is kezében tartó személyek és vállalatok vezetői kapnak még nagyobb befolyást a mindennapi ember felett..?

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.