Hirdetés
. Hirdetés

Válságbarát munkaállomás

|

Az NVIDIA megálmodta, az ASUS elkészítette az alaplapi chipsetbe integrált professzionális GPU-t. Vonzó, gazdaságos megoldás 3D-s modellezéshez.

Hirdetés

Az NVIDIA még tavaly év végén jelentette be a Quadro FX 470-et, vagyis az alaplapi lapkakészletbe integrált, professzionális DCC (Digital Content Creation - digitális tartalomkészítés) és CAD (Computer Aided Design - számítógéppel segített tervezés) feladatokra szánt GPU-t. Nem ez az első eset, hogy az NVIDIA Quadro néven dob piacra IGP-t, de a hasonló nevű termék más célcsoportot, jelesül az üzleti felhasználókat és azok több kijelzős megjelenítési igényeit célozta. Az viszont teljesen új megközelítés, hogy valaki alaplappal egybeöntve kínáljon egy, a professzionális grafikus vezérlők belépő szintjét jelentő eszközt.

Mitől professzionális egy GPU?
A kérdésre talán meglepő és sokak számára kiábrándító lesz a válasz: a meghajtóprogramtól és firmware-től - legalábbis az NVIDIA-nál. Az NVIDIA a Quadro termékvonal még az AGP-buszos időkben történő bevezetésével azt a célt tűzte ki maga elé, hogy ugyanazt a grafikus hardvert több piaci szegmensben is felhasználhassa. Ezért - bár a végfelhasználókat célzó GeForce termékvonalban ugyanazokat a GPU-kat alkalmazta - azok firmware-jéből és meghajtóprogramjából hiányzott néhány olyan funkció támogatása, ami a 3D-s modellezéssel foglalkozók számára elengedhetetlenül fontos, de a játékosok kevés hasznát látják. Ezen kívül egyes Quadro modellek GPU-inak és memóriájának órajele is különbözik a GeForce-változatokétól.

Hogy rátérjünk tesztünk tárgyának, a Quadro FX 470-nek a tulajdonságaira: a lapka megegyezik a GeForce 9400M-ben használatossal, de az előbbihez az NVIDIA öt különböző meghajtóprogramot kínál. A Quadro Graphics Driver egy általános célú meghajtóprogram, a Quadro Performance Driver mind az AutoCAD, mind a 3ds Max optimalizációt tartalmazza, a Quadro Partner Certified Driver pedig azoknak lesz hasznos, akik olyan "partner certified" alkalmazásokat használnak, mint az Autodesk számos programja. Az talán egyértelmű, hogy az AutoCAD Performance Drivert és 3ds Max Performance Drivert milyen alkalmazásokra optimalizálták.

Az alaplap
A P5N-VM WS, micro-ATX formátumú alaplapon egyetlen régimódi csatlakozót fogunk találni, egy árva PS/2 aljzatot, de nem lelünk sem soros, sem párhuzamos kaput. Ugyanígy nincs "oldszkúl" flopi vagy párhuzamos ATA (IDE) vezérlő sem az alaplapon. Van viszont hat SATA vezérlő, ami RAID 0, 1, és 5 tömbök kialakítását is lehetővé teszi. Bár az alaplap legnagyobb attrakciója a chipsetbe integrált Quadro grafikus vezérlő, a lapon találunk egy x16 PCI-E 2.0-ás bővítősínt is, egy x1 és egy x4-es társaságában, melyek közül az utóbbit kifejezetten SAS (Serial Attached SCSI) vezérlőnek dedikáltak. Egy hagyományos PCI sín is rendelkezésünkre áll, de meglepő módon az alaplapon nincs Firewire kapu, csak USB 2.0-s - viszont abból jó sokat, rögvest hat darabot találunk kiépítve, és további 3x2 várja, hogy a számítógépházon az előlapi csatlakozókat fogadhassa.

Gigabites Ethernet vezérlőből kettőt is kapunk, és némileg meglepő módon ott a surround hangvezérlő is mind digitális, mind analóg kivezetéssel, ami egy munkaállomáshoz szánt lapon némileg felesleges luxusnak tűnik. A grafikus vezérlő két DVI kimenetet kapott, ami nagyon jó ötlet: több mint valószínű, hogy ez az alaplap leginkább grafikai munkákra befogott monitorokkal fog találkozni. Az Intel LGA775 tokozású Core 2 processzorcsaládjából az 1333/1066/800 külső órajelű változatokat képes fogadni, beleértve a két- és négymagos Duo, Quad, Extreme változatokat is. Memóriából az alaplap négy modulnyi DDR2-800-at vagy DDR2-667-et fogad, elvileg összesen 8 gigabájtnyit. Ebből különíthető el a grafikusvezérlőnek maximum 256 megabájt.

p5n-vmmobo.jpg

ASUS P5N-VM WS. Micro-ATX alaplap, integrált professzionális videovezérlővel

Quadro az alaplapon
Természetesen az alaplapon a grafikus vezérlő a legizgalmasabb. A Quadro FX 470,16 stream processzora 1,4 gigahertzes órajelen jár, maga a GPU-mag pedig 580 megahertzen. Támogatja az OpenGL 2.1, a Shader Model 4.0 és a DirectX 10 API-kat, amiből jól látszik, hogy a GeForce 9400M-el osztozik azonos alapokon, de ha a diszkrét kivitelű Quadrók között keressük a testvérét, akkor is hamar rátalálunk az FX 570-re.

Az ASUS teljesen új vizekre merészkedik ezzel a lappal, és merőben új termékkel próbál belépni az egyik piacra. Mindenképpen látnunk kell, hogy a Quadro FX 470 teljesítménye csupán a belépőszintet jelenti a professzionális grafikusvezérlők világába, viszont mindenképpen megfontolásra érdemes alternatíva, hiszen az alaplap felépítése flexibilis, így semmi akadálya a későbbi bővítésnek egy grafikus vezérlő segítségével.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.