Hirdetés
. Hirdetés

Válságtól visszhangzik a tihanyi Internet Hungary

|

Az infokommunikációs szektor a válság utáni felemelkedés egyik katalizátora lehet ? többek között ezt hangoztatták az előadók a két napon át tartó tihanyi internetes konferencia első napján.

Hirdetés

Idén már 10. születésnapját ünnepli az Internet Hungary, amely a globális válságra is utalva, ?a mozdulatlanság végzetes!" szlogen jegyében zajlik. A válságnak ellentmondva, a rendezvényre több mint 1200 fő (internetes szakember, médiavezető, üzletember, politikus) regisztrált, és az események ma és holnap a korábbinál több helyszínen zajlanak a tihanyi szállodában.

Az eseményt a pénzügyi tárca vezetője nyitotta meg, aki azt hangoztatta, hogy az infokommunikációs szektor lehet a válság utáni felívelés egyik nyertese. ?A válság lényegében az alkalmazkodási képességek próbája" - mondta, hozzátéve, ez a szempont sokkal lényegesebb az aktuális piaci részesedésnél, amely ?szét tud porlani egyik pillanatról a másikra". Oszkó Péter kulcskérdésnek nevezte, hogy melyik az az üzleti modell, vállalati gondolkodás, amellyel egy válság sikeresen túlélhető. A miniszter szerint nem csupán infrastrukturális beruházásokra van szükség, de azt is ki kell találni, ?hogyan tudunk ennek a hihetetlen lehetőségnek okos felhasználói lenni", ez pedig az oktatásra, de akár a szabályozókra is feladatokat ró - mondta.

A pénzügyminiszter után pódiumbeszédet mondó Baja Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal infokommunikációért felelős államtitkára, miután a kormány nevében kézfogással köszönte meg Csermely Ákosnak, az esemény főszervezőjének a rendezvény elindítását és működtetését, összességében ?inkább sikeres"-nek nevezte az utóbbi évtized magyarországi infrastruktúrafejlesztését. Baja Ferenc példaként megemlítette, hogy ma már a magyarok közel fele internetezik, az internetes penetráció 47 százalék, amivel együttmozog a számítógépek elterjedtsége is.

Ugyanakkor az államtitkár elismerte: az internet elterjedtsége az annak növekedését célzó állami programok ellenére még mindig nem eléggé ?robusztus". Baja Ferenc szerint a térség más országaival összehasonlítva a magyarok sem felkészültebbek, sem felkészületlenebbek nem voltak az információs társadalom kihívásaira, ugyanakkor ?csak kapargattuk, nem láttuk teljes mélységében" a váltás következményeit. Fontos, de csak az első lépés volt, hogy technikai oldalról közelítettük meg ezeket a folyamatokat, de mostantól ?új szempontokat kell előtérbe állítani". Az államtitkár szerint soha ilyen nagy szükség nem volt még a civil közösségekre, ezért a kormány civil szervezeteket kér fel, hogy a választások utáni évekre alakítsanak ki olyan szakmai - közpolitikai - társadalmi konszenzust, amelyet a következő kormányok hasznosíthatnak majd a fejlesztések területén.

A miniszter után felszólaló Jaksity György, a Concorde Értékpapír ügyvezető igazgatója, ?válságszakértőként" mutatta be a válságok történetét, azok kialakulását, szereplőit és a jelenlegi válság hátterét. Utalt az internetes lufi korábbi kidurranására, mely a piac túlértékeltségéből adódott. Jaksity ezután arról beszélt, hogy bár a piac (például a tőzsde) sokszor irracionálisnak tűnik (hiszen a piacok sokszor válnak túl- vagy alulértékeltté), és emiatt egyesek szerint nem szabad megpróbálni túljárni az eszén, mégis érdemes tenni egy kísérletet: legyünk innovatívak és használjuk fel a válságot az új ötletek kifejlesztésére - zárta mondandóját a tőzsde egykori elnökeként is ismert pénzügyi szakember.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.