Hirdetés
. Hirdetés

Variációk virtualizációra

|

A felhő környezetek építése és az infrastruktúra minél hatékonyabb üzemeltetésének kényszere jövőre is szépen növekvő árbevételt ígér a szervervirtualizációs megoldások szállítóinak. Árnyaltabbá válhatnak viszont a piaci szereplők között fennálló erőviszonyok, és végre kliensoldalon is nagyobb mozgolódásra számíthatunk.

Hirdetés

A Gartner november végén a londoni Data Center and Operations Summit, majd december elején a Las Vegas-i Data Center konferencián is az üzemeltetés kérdéskörével foglalkozott. A piacelemző tíz olyan kulcsfontosságú lépést nevezett meg, amelyen keresztül az IT-osztály egy év alatt 10, három év alatt pedig akár 25 százalékkal is csökkentheti az informatikai infrastruktúrához köthető beszerzési és üzemeltetési költségeket.

Világszinten ehhez a két tényezőhöz köthető a teljes IT-költés 60 százaléka, így nem meglepő, hogy a nehéz gazdasági körülmények között továbbra is szűkre fogott keretből gazdálkodó IT-osztályoknak jövőre is mindent meg kell tenniük a költségcsökkentés érdekében. A Gartner szerint nincs olyan csodaszer, amellyel ez egy csapásra megoldható lenne - megfelelő gyakorlat alkalmazásával azonban az IT-vezetők látványos eredményeket érhetnek el.

A piacelemző a javasolt intézkedések közé sorolja az infrastruktúra konszolidálását és virtualizálását is. A különálló szerverek esetében a hardver erőforrások hasznosítása általában nagyon alacsony, a 15 százalékot sem éri el. Virtualizációval ez az arány jellemzően a négyszeresére, de akár 80 százalék körülire is növelhető. Ennek alapján a vállalat arra számíthat, hogy szervereinek virtualizálásával hardverbeszerzési és energiaköltségeit is több mint 50 százalékkal csökkentheti. Ezzel magyarázható, hogy a szervezetek ismét az IT-erőforrások összevonására törekednek. Az adatközpontok, amelyekben a vállalatok konszolidálják, szabványosítják és virtualizálják infrastruktúrájukat, reneszánszukat élik, és a Gartner szerint ez a trend az évtized végéig meghatározó lesz.

Tortaszeletelés
Tíz évvel ezelőtt a legjobb szervervirtualizációs megoldás kiválasztása nem okozott nagy fejtörést a felhasználóknak, mert a VMware volt az egyedüli számításba jöhető szállító - írja testvérlapunk, a Network World. Tegyük hozzá, a hazai piacon még négy évvel ezelőtt is jószerével ez volt a helyzet. De a VMware egyeduralmát ma már kikezdeni látszik a Microsoft, a Citrix és a Red Hat (KVM).

Az IDC szerint a Microsoft Hyper-V licenceladásai 62, míg a VMware ESX forgalma 21 százalékkal nőtt az elmúlt évben. A Gartner előrejelzésében arra számít, hogy a Hyper-V piaci részesedése jövőre eléri a 27 százalékot, ami igen nagy előrelépés a két évvel ezelőtti 11 százalékhoz képest. A piac több mint negyedének megszerzése a Gartner szerint úgy jöhet össze a Microsoftnak, hogy virtualizációs megoldásával eléri az ezer főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató vállalatok 85 százalékát.

Eközben a virtualizált környezeteket hostoló x86-os szerverek száma is dinamikusan nő. A Gartner szerint jövőre a szervezetek már ötször annyit, 55 millió darabot fognak vásárolni belőlük virtualizálás céljából, mint 2009-ben. A piacelemző várakozásai szerint a Citrix piaci részesedése 2012-ben is 6 százalék marad, míg a Red Hat 2 százalékig nőhet. A KVM lemaradásának ledolgozásában a Red Hat segítségére lehet, hogy az IBM-mel, a HP-vel és az Intellel együtt az Open Virtualization Alliance tagja, amely a nyílt forráskódú virtualizációs szoftverek használatára bátorítja a felhasználókat.

A Gartner megjegyzi, hogy a Global 1000-es listán szereplő nagyvállalatok többsége évekkel ezelőtt hozzálátott a virtualizáláshoz, amikor ehhez még egyedül a VMware kínált kiforrott technológiát. A kisebb vállalatok körében, illetve a fejlődő piacokon azonban számos szervezet most lép a virtualizáció útjára, és ők már több, meggyőző megoldás közül választhatnak.

Hypervisor a kliensen
Jövőre ezért a még több virtualizáció és a kiéleződő árverseny lehet a két meghatározó trend, legalábbis ami a szerveroldalt illeti. Másik testvérlapunk, az InfoWorld szerint ugyanis a következő időszak egyik feljövő nagyvállalati technológiája a kliensoldali hypervisor lesz.

A hagyományos desktop virtualizáció mostanáig két fő okból nem terjedt el: egyrészt folyamatos kapcsolatot feltételez a kliens és a szerver között, másrészt a sok virtuális desktop futtatásához nagy szerverteljesítmény szükséges. Az asztali gépeknél drágább vékony kliensekkel együtt ez a megoldás többe került, mint a vastag kliensekre épülő desktop környezet, egyedüli előnye a teljes központi felügyelet volt.

A kliensoldali hypervisor - mint például a VMware Player és a VirtualBox - mindkét problémát orvosolja, mivel szokványos PC-kre telepíthető, és a notebookfelhasználók bárhová magukkal vihetik az operációs rendszert, az alkalmazásokat és a beállításokat tartalmazó, vállalati virtuális gépet, amely a PC-n levő többi alkalmazástól teljesen elszigetelten, biztonságosan működik. Ennél is izgalmasabbak azok a kliensoldali hypervisorok, amelyek a puszta vason futnak, és minden operációs rendszert vendégként kezelnek, mivel még nagyobb biztonságot és teljesítményt adnak. Ezek az 1-es típusú kliens hypervisorok a következő években segíthetnek az okostelefonok és táblagépek munkahelyi környezetbe illesztésében, a vállalati IT konzumerizációjának kezelésében is.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.