Hirdetés
. Hirdetés

Vége a formátumháborúnak!

|

Még meg sem történt a Blu-ray és HD DVD formátumok világpremierje, most úgy tűnik, mégsem fog formátumháború kibontakozni, hála a Ricohnak.

Hirdetés

A Ricoh ugyanis bejelentette hibrid optikai lézerfejét, amely képes írni és olvasni az összes létező optikai médiát, kezdve a CD-től a nagykapacitású Blu-ray, valamint HD DVD lemezekig.

A multiformátumú olvasók és írók kifejlesztésébe eddig mindegyik gyártónak beletört a bicskája, ugyanis problémát okozott, hogy a Blu-ray lemezek esetében az adat a lemez felületétől 0,1 milliméterre, a HD DVD és DVD esetében 0,6 milliméterre, ugyanakkor a CD esetében ez már 1,1 milliméterre helyezkedik el. Ebből kifolyólag a fejnek nem csak különböző hullámhosszú lézersugarat kell előállítania, hanem a különböző lemezformátumok rétegmélységéhez is igazodnia kell.

A Ricohnak sikerült a problémát megoldani az általuk kifejlesztett diffrakciós rácsozattal, amely elősegíti a lézernyaláb megfelelő fókuszálását. A rácsozat hátránya, hogy csökkenti a lézer energiáját, ezért kezdetekben csak a hibrid olvasókban alkalmazzák. Az energia csökkenést nagy energiájú lézerekkel lehet áthidalni, de ezek kifejlesztésére még év végéig várni kell. Amennyiben ez is elkészül, az összes akadály elhárul a multiformátumú optikai meghajtók elől, és végetérhet a formátumháború.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.