Hirdetés
. Hirdetés

Vége az aranykornak?

|

A világon végigsöprő hitelválság következtében az idei évben csökkent a vállalati összeolvadások és felvásárlások száma 2007-hez viszonyítva.

Hirdetés

A globális pénzügyi piacok jelenlegi válsága következtében idén számos nagy vállalati felvásárlást, illetve összeolvadást láthattunk, ami a további konszolidáció irányába mutat, és nem csak a pénzügyi szektorban. Ennek ellenére eléggé valószínűtlen, hogy az M&A (mergers & aquisitions - vállalati összeolvadás és felvásárlás) megállapodások értéke 2008-ban meghaladná a 2007-es közel 6 milliárd dolláros rekordértéket, amelyből a Thomson Reuters adatai szerint 4,64 milliárd dollár volt a tőzsdei ügyletek értéke, míg a magántőkés tranzakciók 1,26 milliárd dollárt tettek ki.

A Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület által kiadott közlemény szerint 2008 őszéig a Nyugat-Európában végrehajtott 7380 darab M&A-tranzakció értéke 603 milliárd eurót ért el, szemben a Kelet-Európában lezajlott 2279 üzlet 138 milliárd eurós értékével. Az elmúlt időszakban fellépő gazdasági válság ellenére is robusztus volt az M&A-szektor tevékenysége, amelynek jelentős része kapcsolódik a kockázati, illetve magántőke iparághoz. A hitelválság ellenére továbbra is szem előtt vannak az M&A-üzletek, azonban a hitelhez jutás ellehetetlenülése és az eladók pénzügyi elvárásai miatt a tranzakciók befejezésének esélyei korlátozottak. Mivel a befektetők kivárnak, így az M&A-piac szűkülése várható - derül ki a közleményből.

Összeállításunkban elemezzük a 2008-ban lezajlott felvásárlások és cégegyesülések hatását az IT-piacra.

Olcsó apróságok
Laptársunkkal, a PC Worlddel közösen teszteltük a legújabb netbookokat Nem lehet megkerülni ezeket az apró, olcsó gépeket, hiszen várhatóan a karácsonyi szezon slágertermékei lesznek. Összegyűjtöttük a december elején kapható modelleket, egyben megpróbálunk tiszta vizet önteni a pohárba, és megmondani olvasóinknak, melyik a legjobb!

A tesztben szereplő típusok:
? Acer Aspire One
? Asus Eee 1000H
? Fujitsu Siemens Amilo Mini
? MSI Wind U100
? Toshiba NB100

Saját tapasztalatok alapján
A Sun Microsystems előbb saját adatközpontját optimalizálta és tette energiahatékonnyá, napjainkban viszont már más cégeknek is segít a "zöld tanácsadási" szolgáltatásával. A Sunnak sokkal jövedelmezőbb, ha ügyfelei működési költségeit csökkenti. Arról, hogy ez miként lehetséges, Albert Triola, a Sun európai szolgáltatási üzletág alelnöke beszélt lapunknak.

Proaktív szoftvergazdálkodás
A szoftvernyilvántartás említésére a legtöbben a szoftverleltárra gondolnak. Ennek elkészítése értelemszerűen szükséges a nyilvántartáshoz, de a rendszerfelügyeleti eszköztárból ismert leltározó programok nem alkalmasak a szoftverek nyilvántartására - figyelmeztet az IPR-Insights.

A szoftvergazdálkodás hatalmas információmennyiség kezelését feltételezi. Akár egy közepes méretű vállalat is száznál több szoftvert licencelhet, az installációk száma ezres nagyságrendű lehet. Ennek nyilvántartása és felügyelete kézi úton gyakorlatilag lehetetlen, az informatikai támogatás, az automatizálás ezen a téren is nélkülözhetetlen. A nyilvántartó szoftver egyrészt automatikusan elvégzi a licenckiosztással, illetve a felismertetéssel járó feladatokat, másrészt lényegesen gyorsabb, így a döntéshozatalhoz, például egy szoftverigénylés elbírálásához szükséges információ is sokkal könnyebben és gyorsabban elérhető. A vezetők naprakészen ráláthatnak arra is, hogy a szervezetnek milyen szoftverlicencei vannak, és azokat milyen mértékben használja ki.

Cikkünkben összefoglaljuk, hogy milyen eszközöket érdemes használni.

Betegellátás házhoz szállítva
Gyógymód az ellátásnak címmel szeptemberben ugyanezeken az oldalakon foglaltuk össze az IBM Institute for Business Value tanulmányát, amely szerint az idősek és a krónikus betegek számának növekedése miatt a jelenlegi egészségügyi ellátórendszerek 2015-re tarthatatlanná válnak, ezért többek között a szolgáltatási modellek átalakítása elengedhetetlen lesz. A Kék Óriás ebben az összefüggésben a telemedicinára, az idősek és betegek távolról való gondozását és ápolását lehetővé tevő megoldásokra is felhívja a figyelmet. Ilyen rendszereket az orvosi diagnosztikai készülékek két legnagyobb szállítója, a GE és a Philips is fejleszt. Nemrég magyar vonatkozásai is lettek e munkának.

A GE Healthcare vezetésével november végén magyar konzorcium alakult a telemedicinában alkalmazható technológiák kutatására és fejlesztésére. A PPP rendszerben működő - a magán- és a közszféra szervezeteit tömörítő - konzorcium 895 millió forint támogatást kapott az európai uniós forrásokat is felhasználó Nemzeti Technológiai Alapprogramon keresztül egy új egészségügyi megfigyelő (monitoring) rendszer létrehozására, amely lehetővé teszi majd az idős emberek egészségi állapotában bekövetkező változások követését otthoni környezetben. A GE Healthcare további 238 millió forintot fordít erre a programra.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.