Hirdetés
. Hirdetés

Vége az ingyenes Skype-nak?

|

Az angol T-Mobile mobilinternetes előfizetői csak külön tarifáért használhatják a népszerű internetes telefont. Nem elképzelhetetlen, hogy ránk is ez vár.

Hirdetés

Nem népszerű mostanság a T-Mobile Nagy-Britanniában. Az ok egy elég furcsa érvekkel alátámasztott változtatás, amelynek során a szolgáltató először csak a Skype használatát, később pedig az összes VoIP alkalmazás működését blokkolta mobilinternetes előfizetőinek körében. A felháborodott ügyfelek kérdésre azt válaszolták, hogy a megnövekedett internetes telefonforgalmat a szolgáltató csak hálózatának bővítésével képes kiszolgálni. A bővítés pénzbe kerül, így bevezettek egy új tarifarendszert, amelyben az előfizetők külön díj ellenében használhatják eddig blokkolt IP-telefon programjaikat is.

A díj egyébként a jelenlegi alapdíj (10 font) kétszeresével (20 font - kb. 6600 forint) egyezik meg, ami triplázza az eddigi mobilinternet-elérési költségeit (30 font - kb. 9900 forint) mindazoknak, akik a T-Online szolgáltatásaihoz ragaszkodnak a szigetországban.

no_skype.jpg

A hírek szerint a németországi Deutsche Telecom ügyfeleinek már a hónap eleje óta 9,95 euróval többet kell fizetniük a VoIP használatért, és az is könnyen előfordulhat, hogy a cég ezt a koncepciót más országokra is kiterjeszti.

Ugyan a hazai szolgáltató még nem jelezte, hogy változtatna a jelenlegi díjazáson, mégsem elképzelhetetlen, hogy a cég globálisan szeretné beárazni a VoIP hívások által elszenvedett veszteségeket. Pontos adatokat ugyan nem közölnek a nagy telekommunikációs szolgáltatók, de becslések szerint a nemzetközi hívások körülbelül 10 százaléka ma már a Skype-hoz hasonló alkalmazásokon keresztül bonyolódik, ami komoly bevételkiesést jelent az amúgy is szűkülő telefonpiacon.

Az USA-ban áprilisban hasonló okok miatt lázongtak a felhasználók: a Free Press nevű szervezet felszólította a szövetségi távközlési bizottságot (FCC) annak kivizsgálására, hogy az AT&T szolgáltató az Apple-lel karöltve megsért-e valamilyen jogot, amikor nem lehet az operátor 3G hálózatán keresztül Skype-olni.

Egy nemzetközi telekommunikációs forrás szerint a T-Mobile itthon is beszerzett egy olyan Cisco content service gateway rendszert, amely akár különböző szolgáltatások szűrésére, illetve pontos mérésére és számlázásra is képes. Ez persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy nálunk is vége az ingyen Skype-nak, de a szűrés beindítása gyakorlatilag egy gombnyomásába kerül a szolgáltatónak.

- forrás: PC World -

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.