Hirdetés
. Hirdetés

Végre kijavították a Flash Playert

|

Az Adobe kiadta a Flash Player legújabb verzióját, amellyel több mint harminc sérülékenységet szüntetett meg. Az orvosolt biztonsági hibák között kritikus veszélyességűek is megtalálhatók.

Hirdetés

Egy héttel ezelőtt arról számoltunk be, hogy az Adobe Flash Playerben valamint az Acrobat és Reader alkalmazásokban egy súlyos sérülékenységre derült fény, amely a számítógépekhez történő jogosulatlan hozzáférésre, illetve az azokon való jogosulatlan kódfuttatásra is lehetőséget adhat a támadók számára. Akkor az Adobe annyit közölt, hogy a Flash Player 10.1 tesztverziója nem tartalmazza a hibát, ezért annak telepítése megoldhatja a problémát.

A múlt hét végén az Adobe úgy határozott, hogy nem vár tovább, és a Flash Playernek kiadja a 10.1-es, végleges változatát, amivel egyúttal meg is szünteti a súlyos sérülékenységet. Arra lehetett számítani, hogy a fejlesztők az új verzióba további hibajavításokat is belecsempésznek, azonban arra nem sokan mertek volna fogadni, hogy a cég végül több mint harminc sebezhetőséget fog orvosolni. Pedig ez történt. Ráadásul a legtöbb biztonsági rés puffertúlcsordulási hibára vezethető vissza, és kártékony kódok jogosulatlan futtatására is lehetőséget adhat. A sérülékenységek zöme speciálisan szerkesztett, SWF-állományok révén válhat kihasználhatóvá. Az Adobe a memóriakezelési rendellenességek mellett a Chrome és Firefox böngészőkkel valamint a VMware alapú virtualizációval kapcsolatban az utóbbi időben felmerült kompatibilitási problémákat is megszüntette.

A Symantec szerint szerencsére a legutóbb felfedezett, Flash-sel kapcsolatos sérülékenység kihasználására eddig nem került széles körben sor, noha a hibára épülő károkozások száma folyamatosan nő.  A cég úgy látja, hogy mivel a biztonsági résben rejlő lehetőségek kiaknázására szolgáló exploit kód már elérhető az interneten, ezért a következő napokban, hetekben egyre több, ilyen jellegű támadással kell számolni.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a Flash-ben kimutatott sebezhetőség érinti az Acrobat valamint a Reader alkalmazásokat is. Azonban ezekhez a szoftverekhez - a jelenlegi tervek szerint - az Adobe csak június 29-én fog frissítést kiadni, vagyis addig célszerű óvatosan bánni azokkal a PDF-állományokkal, amelyek SWF tartalommal is rendelkeznek. Az Adobe azt is közölte, hogy akik eddig a Flash Player 10.1 béta verzióját használták, azoknak a végleges kiadás telepítése előtt el kell távolítaniuk a tesztverziót.

Az Isidor Biztonsági Központ felhívta a figyelmet arra, hogy a Flash Player frissítésére a Windows, a Linux valamint a Mac OS X alapú rendszerek esetében is szükség van.

A cikk a Computerworld biztonság rovatában jelent meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.