Hirdetés
. Hirdetés

Vérbeli cloud-szerver a Fujitsu Technology Solutions-től

|

A PRIMERGY CX1000 x86-os kiszolgálórendszert a cloud computing és a virtualizáció által életre hívott igények alapján tervezték. 38 szerver, 76 processzor, 456 mag, rackszintű menedzsment - akár 5-6000 virtuális gép futtatására is alkalmas az új CX1000 belépő szintű modellje.

Hirdetés

A Fujitsu Technology Solutions március 17-én bejelentette a PRIMERGY kiszolgáló-termékcsalád legújabb tagját, a kifejezetten felhőinformatikai (cloud computing) és virtualizációs munkafolyamatokra tervezett CX1000 szervert, amely új technológiai megoldásokat alkalmaz az adatközponti környezetekben megkerülhetetlen energiafelhasználási, hűtési és helyfoglalási tényezők optimalizálása érdekében. A vállalat ezzel a blade- (BX), rack- (RX) és toronyszerverek (TX) mellett egy igazi nagygéppel bővíti x86-os termékkínálatát. A CX1000-ben nem kevesebb, mint 38 kiszolgáló dolgozik, és mindegyikben a Westmere-EP kódnéven ismert új Intel Xeon 5600 szerverprocesszor dübörög.

Felhőre született

A brühli sajtókonferenciát Joseph Reger, a Fujitsu Technology Solutions technológiai igazgatója azzal nyitotta, hogy a CX1000-ret ugyan cloud-környezetekre tervezték, de más, nagy számítási kapacitást igénylő munkafolyamatokon is ugyanúgy megállja a helyét (ilyen például a HPC, vagyis a High Performance Computing). Mint elmondta, a cloud

Joseph Reger CTO, Fujitsu Technology Solutions
computing napjaink legnépszerűbb vállalati informatikai trendje, bár még nem tudjuk pontosan, milyen kifutása lesz az új modellnek, viszont az már most látszik, hogy a felhő hátterében (is) álló virtualizáció fontos lesz az elkövetkező években. Becslések szerint 2012-re a teljes szervereladások 25 százalékát fogja adni a cloud-iparág, és ha ez igaz, a felhő komoly piacnak ígérkezik.

Joseph Reger azzal folytatta, hogy bár a cloud ígérete az elérhetőség maximális kiterjesztése, ez nem jelenti azt, hogy pár év múlva a gyakorlatban egyetlen hatalmas felhő lesz, ami minden igényt kielégít. A cloud sosem lesz teljesen homogén, hiszen más-más elvárásoknak kell megfelelnie, lehet például nyilvános (public cloud) vagy zárt (private cloud), helyben üzemeltetett (on-premise) vagy kihelyezett (off-premise). Technológiai szempontból ezek a rendszerek már most igen komplexek, ezért az egyes komponenseket nem külön-külön, hanem átfogóan, megoldásszinten érdemes megközelíteni. Ezeket a szempontokat vették figyelembe az új termék tervezésekor.

Méretgazdaságos

A PRIMERGY CX1000-ben dolgozó 38 szerver nem a maximális kapacitás; minden egységet pontosan ennyi (és pontosan ebből a szériából származó) kiszolgálóval szállít a Fujitsu. A vállalat nem autonóm módon üzemeltethető rackekben gondolkodik, a masszív számítási kapacitást igénylő, adott esetben több száz szervert és több ezer virtuális gépet futtató cloud-környezetekben ennek nem is lenne értelme. Az ebből adódó méretgazdaságosság teszi lehetővé a valódi üzemeltetési előnyöket a nagyvállalatok számára. A cég számításai szerint az új rendszer 20 százalékos energiamegtakarítást biztosít egy hasonló méretű, tradicionális rackszerverhez képest. Joseph Reger úgy fogalmazott: ezzel a megoldással egy lépést tesznek hátra - hiszen elsőre furcsának tűnhet ez a "kötöttség" -, kettőt pedig előre - hiszen a CX1000 megközelítése kifejezetten a cloud-környezetek igényeit tartja szem előtt.

A torony redundáns módon van kialakítva, az egyes szerverek azonban nem; ennek oka szintén a méretgazdaságosságban, illetve a költségoptimalizálásban rejlik. Meghibásodás vagy leállás esetén a rendszer automatikusan átterheli a műveleteket egy másik szerverre, miközben az üzemeltető egy pillanat alatt kiveheti a rackszekrényből a hibás egységet, és nekiláthat a hiba korrigálásának. A CX1000 fél éven belül megjelenő menedzsmentszoftvere rackszinten kezeli mind a 38 szervert, és ebbe nem csak a számítási feladatok kiosztása, hanem az energiaelosztás és a hűtés központi szabályozása is beleértendő. A technológiai igazgató szerint az új rendszer egy vérbeli nagyteljesítményű, jól skálázható infrastruktúraszerver, ami kielégíti az infrastruktúraszolgáltatások (Infrastructure-as-a-Service, IaaS) igényeit, és alkalmas régi rendszerek konszolidálására. Hozzátette azt is, hogy az x86-os kiszolgálók - kedvező ár-teljesítmény mutatóiknak köszönhetően - komoly kihívói lehetnek a hagyományos nagygépeknek, risk-szervereknek; lassan nem az lesz a kérdés, mit lehet ilyen architektúrán futtatni, hanem az, hogy mit nem.

Helytakarékos hűtés

Az optimálisabb hűtést és helykihasználást a szervertorony szerves részét képező Cool-Central technológia biztosítja; ennek lényege, hogy a hagyományos rackszerverektől eltérően a CX1000-nek nincs szüksége extra szabad helyre a meleg levegő elvezetésére, a szerverek mögött elhelyezkedő beépített hűtőcsatorna és a redundáns hűtőventillátorok gondoskodnak a feladatról. Ennek következtében a CX1000 egységeket akár közvetlenül egymással háttal is el lehet helyezni (a csatlakozók és kábelek a torony elülső felén helyezkednek el), így a Fujitsu szerint akár 40 százalékos helymegtakarítás érhető el a hagyományos konstrukciókhoz képest.

Több változatban érkezik

A brühli sajtókonferencián bemutatott szervertorony ugyanakkor nem az egyetlen PRIMERGY CX1000-konfiguráció, a Fujitsu igény szerint - természetesen gazdaságossági szempontokat is figyelembe véve - más hardverelemekből (például erősebb processzorral, több memóriával, SSD-diszkekkel stb.) is felépíti a tornyot, illetve teljes körű bevezetési, telepítési szolgáltatásokat is nyújt leendő ügyfeleinek. A CX1000 már rendelhető, a szállítás április 1-től kezdődik. Az alapkonfiguráció ára körülbelül 80 ezer euróba, míg a legerősebb modell várhatóan 250 ezer euróba fog kerülni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.