Hirdetés
. Hirdetés

Veszedelmes webhelyek: Kína, Kamerun, Szamoa

|

A McAfee egy érdekes felmérést készített, amelyből kiderül, hogy a legtöbb kockázatot hordozó weboldalak mely országokból fenyegetik az internetezőket.

Hirdetés

A webes fenyegetettségek több szempontból is igen kényesen érintik a számítógépek és az azokon tárolt adatok biztonságát. Ennek leginkább az az oka, hogy a növekvő számuk mellett a bűnözők által alkalmazott, egyre kifinomultabb támadási módszerek, trükkök is megnehezítik az ellenük való védekezést. Ráadásul a biztonsági technológiák önmagukban nem is mindig képesek helyt állni, hiszen például az emberi tényező, illetve a világszerte eltérő törvényi szabályozások miatt a rosszfiúk sokszor meglehetősen szabadon képesek végezni a dolgukat. A rosszindulatú weboldalaikat folyamatosan költöztetik annak megfelelően, hogy éppen melyik országban tudnak a lehető legkisebb kockázattal tevékenykedni.

A McAfee azt vizsgálta, hogy melyek azok a domainek, illetve országok, amelyekből a legtöbb ártalmas weboldal származik. A cég a felmérése során összesen 27 millió weblapot elemzett, amelyek 5,8 százaléka tartozott a kártékony webhelyek közé. Vagyis 1,5 millió olyan weboldalt szűrt ki, melyek valamilyen biztonsági kockázatot jelentettek a számítógépekre, illetve az adatokra.

A McAfee szerint jelenleg a legtöbb rosszindulatú weboldal a .cm domain alatt érhető el, amely Kamerunhoz tartozik. A ".cm"-re végződő címmel rendelkező oldalaknak ugyanis a 36,7 százaléka tartalmazott kártékony kódokat. Ebből a szempontból nem sokkal maradt le a ".com" domain sem, hiszen az ez alá tartozó weblapok 32,2 százalékáról sikerült kimutatni, hogy kártékony célokat szolgálnak. A biztonsági cég szerint a legtöbb ártalmas weblapot rejtő domainek toplistájának első öt helyén a ".cn" (Kína), a ".ws" (Szamoa) és az ".info" szerepel még.

A McAfee rámutatott arra is, hogy megfelelő intézkedésekkel az egyes államok, illetve domain regisztrátorok sokat tudnak tenni a biztonságosabb Internetért. Jó példa erre Hong Kong (.hk), amely tavaly még a toplista első helyét foglalta el, míg a 2009-es ranglistán már csak a 34. helyen található. A biztonsági cég szerint mindez a domain regisztrálás szigorúbb szabályozásának köszönhető.

Magyarország a ".hu" domainnel a középmezőnyben, az 53. helyen szerepel 0,6 százalékos veszélyességi aránnyal. Hazánkban a McAfee több mint 63 ezer domaint vizsgált, amelyek közül 717-et talált biztonsági szempontból aggályosnak

A statisztikák azt mutatják, hogy a legkevesebb kockázatot hordozó tartományok közé a "gov", a "jp" (Japán), az "edu", az "ie" (Írország) és a "hr" (Horvátország) tartozik.

Mike Gallagher, a McAfee műszaki igazgatója a felmérés kapcsán elmondta, hogy a kiberbűnözők célpontjai azok a régiók, ahol a legolcsóbban tudnak weboldalakat üzemeltetni, és a legkisebb a valószínűsége annak, hogy lebuknak.

A hír a Computerworld biztonság rovatában jelent meg. 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.