Hirdetés
. Hirdetés

Veszteséget termel a memóriagyártás

|

Ez pillanatnyilag az egész iparágra kiterjed, köszönhetően a hirtelen árzuhanásoknak a szerződéses és a készárupiacon.

Hirdetés

Még májusban írtunk arról, hogy a DRAM-árak sohasem látott mélyrepülésben vannak. A helyzet mit sem változott azóta, a szerződéses árak még tovább estek. Az online DRAM piacteret működtető tajvani DRAMeXchange Technology szerint a legszélesebb körben használatos, 512 megabites (64 megabájtos), 667 megahertzes DDR2 memória IC-k szerződéses ára mindössze 1,31 dollár volt október első felében, ami 25 százalékos csökkenést jelent szeptember második feléhez képest.

Mindazonáltal tény, hogy a tranzakciók a szerződéses piacon rendszerint gyengébbek a hó elején, számos okból. Az OEM PC gyártóknál ilyenkor még tart az előzőleg beszerzett, raktáron lévő készlet, a gyártókra nehezedik a nyomás, hogy eladják a legyártott termékeket és a befolyó összegekből fedezzék a költségeiket, illetve hogy elkerüljék a készletfelhalmozást. Tehát ezen okokból a gyártók akár alacsonyabb áron is hajlandóak túladni a termékeiken. Azonban a DRAMeXchange megfigyelései szerint az OEM-ek, október közepén vonakodóbbak leadni a rendeléseiket mint szeptemberben. A Samsung Electronics szerint - mely a legnagyobb DRAM-gyártó - az árak alacsonyak maradnak 2007 hátralévő részében is, mert túlkínálat van a piacon.

 

dramtabla_k.jpg
A táblázat nagyítható! 

 

A DRAM készárupiacon is hasonló trend mutatkozik. A már említett 512 megabites, 667 megahertzes DDR2 memória IC-k ára 1,39 dolláron zárt október 18-án, míg a ténylegesen tesztelt (effectively tested - eTT) változat ugyanebből a fajtából 1,22 dolláron. A harmadik negyedévben a márkás 512 megabites DDR2 chipek ára 56 százalékot csökkent, míg az ugyanilyen eTT alkatrészek ára 92 százalékot. Még az egyhetes kínai munkaszünet ellenére sem emelkedtek az árak a piacon. A DRAMeXchange nagyon borúlátó és azt vallja, hogy semmilyen, amúgy áremelkedést jelentő katalizátor sem elég ahhoz, hogy feljebb vigye az árakat.

Egyes elemzők arra számítanak, hogy a főcsapást jelentő DDR2 chipek ára akár az 1 dolláros szintre is eshet, ami azt jelenti, hogy a legnagyobb tajvani DRAM gyártók együttesen akár 30,6 millió dolláros veszteséget is kénytelenek lesznek elkönyvelni az év végéig.

A DigiTimes nyomán

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.