Hirdetés
. Hirdetés

Vezeték nélküli egyetem Győrben

|

A győri Széchenyi István Egyetem hallgatói, oktatói mostantól Wi-Fi hálózaton keresztül is kapcsolódhatnak az egyetem számítógépes rendszeréhez.

Hirdetés

A győri Széchenyi István Egyetemen lezárult az intézmény laboratóriumi épületegyüttesét lefedő Wi-Fi hálózat kiépítése. Az Intel támogatásával megvalósuló projekt célja, hogy az egyetem laborjait, tanulmányi épületeit, könyvtárát Wi-Fi hálózattal lefedve egy olyan kiterjedt intranet hálózat jöjjön létre, amelyen keresztül az egyetem hallgatói, oktatói, kutatói szélessávú kapcsolattal férhetnek hozzá az egyetem különböző szoftvereihez, dokumentumaihoz.

A hálózat kapcsolódik az egyetemi, mintegy 1400 végpontból álló vezetékes hálózathoz, és kiegészíti az aulában és az E épületben található két access-point által lefedett, már korábban kiépített vezetéknélküli hálózattal rendelkező területeket. A tudományos mérések, kutatások helyszínéül szolgáló laboratóriumi épületegyüttes vezeték nélküli hálózata az Intel segítségével valósult meg. Az új rendszer nyújtotta lehetőségeknek köszönhetően egyszerűbben, gyorsabban, ugyanakkor könnyebben végezhetőek el a kutatásokhoz kapcsolódó tudományos feladatok.

"Győr és az egyetem jövője az informatikai, a digitális világban is közös", fogalmazza meg az intézmény képzési felelősségét dr. Szekeres Tamás rektor. "Egyetemünk az informatika oktatásában, alkalmazásában a nemzetközi cégek igényeit, dinamizmusát veszi alapul. Munkánk eredményét a város, a térség jövőbeni sikerein is mérhetjük majd", tette hozzá.

A mostani bővítés keretében a laborépület mintegy 7700 négyzetméteres területén 12 darab access-point segítségével teljes lefedettséget értek el. A hálózat alkalmas a 802.11g szabványú 54 Mbps sebességű átvitelre, így az eddig használt vezeték nélküli hálózati kapacitásnál jóval nagyobb sávszélesség áll az egyetem hallgatói és dolgozói rendelkezésére. A különféle alkalmazásokat és szolgáltatásokat, mint például az internet és intranet elérést, a Neptun tanulmányi rendszer használatát és az E-learning interaktív online rendszer elérését potenciálisan 6000 nappali, 1400 levelező, 1970 távoktatásos hallgató, 300 oktató és 200 labor- illetve adminisztrációs dolgozó használhatja majd. Az egyetem kivitelező és fejlesztő partnere ebben a projektben az Int-air.net Kft.

"A vezeték nélküli hálózattal lefedett egyetemek átformálják az oktatást és segítik a tanulókat, hogy felkészüljenek a 21. század kihívásaira. A hallgatók bárhol és bármikor tanulhatnak, könnyedén végezhetnek kutatásokat és hozzáférhetnek a szükséges információkhoz. A mobil környezetnek köszönhetően az egyetem által nyújtott új szolgáltatások, mint például az online ügyintézés előnyei új távlatokat nyitnak a hallgatók előtt", mondta Andy Powell, az Intel EMEA régiójának oktatási technológiáért felelős menedzsere a vezeték nélküli rendszer március 6-ai bemutatóján.

Az egyetem és az Intel tervei szerint a diákok és oktatók hamarosan az épületegyüttest körülölelő parkban is használhatják majd a Wi-Fi hálózatot.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.