Hirdetés
. Hirdetés

VIA: csak saját platform!

|

Az erre utaló események után a hivatalos bejelentés is napvilágot látott, mely szerint a VIA elhagyja az alaplapi lapkakészlet-piacot.

Hirdetés

Az eddig is jól látható folyamat volt, ahogy a VIA szinte teljesen kiszorult az alaplapi lapkakészletek üzleti szegmenséből. Az Intel mindig is erős versenyzőnek számított, de amikor az NVIDIA és az ATI / AMD is komolyan ráállt ezeknek az eszközöknek a fejlesztésére, akkor kezdődött el igazán a VIA piacvesztése. Az első szög az üzletág koporsójában ettől függetlenül az Intellel való, elhúzódó pereskedés volt.

Intel CPU-khoz, ezen belül a Pentium 4 és a Core 2 Duo processzorokhoz utoljára 2006 áprilisában jelent meg chipset PT890 néven. Az AMD processzorokat ekkor már nem támogatták: a K8T890 még 2004 szeptemberében látott napvilágot az Athlon64, az Opteron és a Sempron processzorokhoz. A mostani közlemény szerint azonban már hivatalos, amit a jelekből eddig is ki lehetett olvasni: a VIA ezentúl nem is tervezi, hogy lapkakészleteket gyártson az AMD vagy az Intel CPU-ihoz. Természetesen a saját fejlesztésű C7 és Nano processzorokat hordozó alaplapokon - melyek nagyon népszerűek az olyan beágyazott alkalmazásokban, mint a POS terminálok, a pénztárgépek vagy a jegyautomaták - saját lapkakészleteit használja továbbra is.

"Az egyik fő ok, amiért egyáltalán beléptünk az x86-os processzorok piacára, az volt, hogy úgy gondoltuk: egyszer majd megszűnik a külső gyártók lapkakészlet-piaca, és nekünk is komplett platformmal kell majd érvényesülnünk. Ez most be is következett, hiszen az Intel elképesztő termékpalettával támogatja saját processzorait, és az ATI megvásárlásával az AMD is jó úton halad efelé"- mondta Richard Brown, a cég marketingvezetője. A döntés egyébként még 2007 szeptemberére nyúlik vissza, amikor Chewei Lin, a cég alelnöke és platformfejlesztésért felelős igazgatója többedmagával elhagyta a vállalatot. Lin ahhoz az ASMediához igazolt, amely többek között multimédiás lejátszókhoz és tévékhez fejleszt chipeket.

Brown természetesen a befektetőket is sietett megnyugtatni. "Kézenfekvő volt megszüntetni az üzletágat, mivel már jó ideje nem szállítottunk újdonságokat sem az Intel, sem az AMD processzoraihoz. Viszont pontosan emiatt ez a szegmens csak elenyésző módon járult hozzá a vállalat közelmúltban elért üzleti eredményeihez. A bevételeink legnagyobb része eddig is a processzorpiacról származott."

A helyzet kifejezetten érdekes, mert pár éve, amikor kiadták az első az Athlon processzorokat, a helyzet éppen az ellenkezője volt: ha akkor valaki AMD-s gépet vásárolt, azt szinte biztosan VIA-megoldással szerelték. A VIA kilépésével most három szereplősre zsugorodott az alaplapi lapkakészlet-piac; a jövőbeni fejlesztések irányát az Intel, az AMD és az NVIDIA tevékenysége és versengése határozza meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.