Hirdetés
. Hirdetés

Videó: gondolattal vezérelt kerekesszék

|

Japán kutatók olyan interfészt fejlesztettek, amely 95 százalékos pontossággal teszi lehetővé egy kerekesszék gondolatokkal való irányítását.

Hirdetés

Az alábbi felvételeket a kormány által támogatott RIKEN kutatási egység tette közzé. A gondolati mintákat a videón szereplő kutató fejre illesztett EEG szenzorok segítségével gyűjtötték össze, az adatokat pedig egy laptop értelmezi, hogy aztán az átfordított vezérlőjeleket a kerekesszék felé továbbítsa. Maga a rendszer a RIKEN, a Toyota Motor, a Toyota Central R&D Labs és a Genesis Research Institute közös fejlesztése.

Egy héten keresztül 3 óra gyakorlással a rendszert az adott felhasználó gondolati mintáihoz lehet igazítani, onnantól pedig a kutatók szerint 95 százalékos pontossággal tudja végrehajtani az utasításokat. Az utasítások értelmezése csak egy ezredmásodpercet vesz igénybe, ami komoly előrelépés ahhoz képest, hogy más rendszereknél néhány másodpercig is eltarthat.

Ha a dolgok rossz irányba haladnak, az arc felfújásával aktiválható az a biztonsági szenzor, ami működésbe hozza a vészféket.

A technológiát a fejlesztők más felhasználási területekre is alkalmazni akarják. A BMI interfészt elsőként a gyógyászatban és beteggondozásban használnák fel arra, hogy dekódolják a végtagok elképzelt mozgatásához kapcsolódó agyhullámokat.

A kutatók abban is bíznak, a technológia kiterjeszthető a különféle mentális állapotok vagy érzelmek által generált agyhullámok érzékelésére.

Az idén már a Honda Motor kutatói is bejelentették egy BMI rendszer sikeres kifejlesztését, abban az esetben egy robotot gondolatokkal történő irányításáról volt szó. A megoldás lehetővé teszi, hogy a kutató előre meghatározott mozdulatokra - mint például az egyik kar felemelése - gondoljon, és ezt a robot el is végezze. A Honda szerint a rendszer jelenleg 90 százalékos pontossággal működik.
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.