Hirdetés
. Hirdetés

Videosquare - és a kép mozog tovább...

|

Jóllehet a videotartalmak mára igen elterjedtek, korántsem igaz ez az üzleti felhasználásra, noha ezen a területen is nagy szükség volna rájuk. A streaming-technológia startupja ehhez kínál teljes körű vállalati videoportál- és tartalommenedzsment-megoldást.

Hirdetés

Az idén 45 éves Computerworld innovációs konferenciájának résztvevői előtt élőben mutatta be a Videosquare üzleti webszolgáltatását, mely a feldolgozott videofelvételek és prezentációk egyszerű és gyors publikálásán túl események élő webközvetítését, valamint videokonferenciák felvételét és élő közvetítését is lehetővé teszi. A teljes életciklusú tartalomkezelést kínáló megoldással egyszerűen és gyorsan bármilyen célcsoporthoz eljuttathatók a videoalapú tartalmak – legyen szó számítógépről, tabletről vagy okostelefonról, vállalati, otthoni, illetve mobil hálózatról.

Hirdetés

Aki foglalkozott már technológiamenedzsmenttel, sokszor hallhatta azt a klisét, miszerint ahhoz, hogy egy termék vagy szolgáltatás sikeres legyen, két dolog szükségeltetik: az egyik a technológiai nyomás, a másik a piaci húzás. Jelenleg mindkettő adott a Videosquare számára, a videó térhódítása ugyanis megállíthatatlan. A digitális kapcsolattartás mára szerves eleme a modern szociális életünknek, a YouTube-on pedig minden percben 100 órányi videós tartalom keletkezik. A processzorok egyre gyorsabbak, a grafikus vezérlők egyre elterjedtebbek, a jó minőségű kijelzők egyre olcsóbbak, a videózáshoz szükséges sávszélesség pedig egyre szélesebb kör számára elérhető. A Cisco Visual Networking Index (VNI) előrejelzése szerint 2018-ig bezárólag a videós tartalmak keletkezésének éves átlagos növekedési üteme eléri a 29 százalékot, a Gartner felmérése pedig azt mutatja, hogy 2016-ra az egy főre jutó vállalati streamelt videós órák mennyisége havi 16 óra lesz, azaz majdnem két teljes munkanap. De miért jó egyáltalán a videó?

„Egy percnyi videó felér 1,8 millió szóval!”
Így vallott Dr. James McQuivey, a Forrester Research (Forrester, január 2009.) marketing-szakembere, és valóban: az egységnyi idő alatt átadott információmennyiség ezen a csatornán a legnagyobb – nincs az az írott szöveg vagy állókép, ami ezt felül tudná múlni. Éppen ezért megoldást jelent a vizuálisan komplex oktatási anyagok átadásának problémájára is, hiszen azáltal, hogy személyessé teszi az információátadást, képes megtartani a figyelmet, és közvetíti az előadó metakommunikációját (testbeszédét) is, jobb befogadást és tartósabb memorizálást tesz lehetővé, a bevésődés sokkal intenzívebb és maradandóbb lesz. A vállalatokon belül létrejövő, sok esetben bizalmas tartalmú videók száma azonban előbb-utóbb elérheti azt a mennyiséget, amely felett már szükség van kifejezetten erre a célra optimalizált megoldás használatára, ezt a piaci rést is hivatott betölteni a Videosquare.

Komplex, felhőalapú „vállalati YouTube”-megoldás
Nem nagyon találkozni ma Magyarországon olyan komplett szolgáltatást nyújtó streaming-szolgáltatóval, aki faltól falig megoldást tud nyújtani. A Videosquare azonban nem pusztán egy videolejátszó, hanem egy teljes funkcionalitással bíró portálszolgáltatás, mely segítségével a feltöltött felvételekhez vagy élő közvetítésekhez dokumentumok, részletes leírások (metaadatok) is rendelhetők, ezek révén így hatékony, vállalati igényekhez illeszkedő visszakereshetőség biztosítható. A portálon keresni lehet szerzőre és tartalomra is, sőt, a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően nemsokára magában a videóban elhangzott tartalomra is.

 

A teljeskörű felhasználói tartalommenedzsment-rendszeren keresztül lehetőség van analitika készítésére is, gyakorlatilag másodpercre pontos statisztikával kimutatható, hogy egy videót ki, mikor, meddig nézett, illetve ki mikor lépett ki egy videóból.

A portálszolgáltatás része az interaktivitás biztosítása is – ha lezajlik egy élő felvétel, akkor a végfelhasználók akár saját nappalijukban ülve képesek visszacsetelni az előadó felé, aki ezt látva egy felvillanó ablakban bármikor megválaszolhatja a kérdéseket. A megoldás azt is biztosítja, hogy az államilag akkreditált előadásokat nézők valóban ott üljenek a gép előtt, mégpedig az úgynevezett éberségi gomb révén, amely nagyban hasonlít a mozdonyvezetők ébrenlétét ellenőrző funkcióhoz. Ennek köszönhetően a könyvelők, adótanácsadók vagy más szakemberek utazás – és az ezzel járó költségek –, valamint időveszteség nélkül szerezhetik meg előírt éves kreditpontjaikat.

A rendszer akár HD-tartalmak elosztására is képes, amely a személyes jelenléthez közel álló, valóban minőségi tanulási élményt biztosít. Mobilitás szempontjából a Videosquare mind tableten, mind okostelefonokon elérhető, IOS- és Android-támogatás egyaránt van. A portálfelületen publikált, tetszőleges formátumú felvételekből automatikusan képződnek a különböző minőségű példányok, hogy az előbb említett eszközökön mind elérhetőek legyenek.

A tudásmenedzsment fontos eszköze
A nagyvállalati szektorban a Videosquare tudásmenedzsment-megoldásként pozícionálható. Javítja az információáramlás hatékonyságát és egyszerűvé teszi a felhalmozott tudás videó-alapú megosztását a munkavállalók között, javítja a felsővezetők kommunikációját, a HR- és a PR-kommunikációt új termékek, új szolgáltatások, új stratégiai irányok bevezetése során. A Videosquare-t ugyanis minden ügyfél a saját szája íze szerint alakíthatja saját logóval és arculati színekkel, tovább erősítve márkáját. Az oktatási cégek számára a Videosquare egy kiváló platform arra, hogy az élő vagy archív tartalmak erejével értékesítésüket az online világ felé is kiterjesszék.

Friss startup-cégként a 2013. márciusi indulás óta 150 élő közvetítésen van túl a rendszer, és több mint 4000 ember használta tanuláshoz megelégedéssel. A Videosquare nagyvállalati referenciái jól mutatják, hogy iparágtól függetlenül – legyen az telekommunikációs vagy pénzügyi szolgáltató, energetikai vállalat vagy éppen egészségügyi intézmény – a videónak egyre inkább meghatározó szerepe van. Az oktatásszervező cégeknek online videoplatformot kínáló Videosquare több ezer mérlegképes könyvelő, illetve adószakértő online, a Nemzetgazdasági Minisztérium által akkreditált és ellenőrzött képzését tette lehetővé. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az online videó bármelyik szakmai fórum – legyen az jogi, orvosi vagy mérnöki – számára komoly előnyöket tartogat, hiszen kimozdulás nélkül tanulhatunk, a megőrzésre kerülő tananyagot bármikor visszatekerhetjük vagy újranézhetjük.

 

Videó és prezentáció
Mivel a modern oktatások, bemutatók és konferenciák már el sem képzelhetők prezentáció nélkül, a Videosquare lehetőséget ad arra, hogy az előadó képe mellett a számítógép képernyője is megjelenjen (dual stream), megőrizve ezzel a bemutató minden mozzanatát. Más streaming-szolgáltatókkal ellentétben a videó és a prezentáció lejátszáskor tetszés szerint átméretezhető, így a néző önmaga dönthet arról, hogy az előadóra, avagy a prezentációra fókuszál-e.

Faltól falig
Az ügyfelek részéről általában a legfontosabb kérdés: hogyan jönnek létre a videotartalmak? Erre több válasz is lehetséges. Egyrészt a Videosquare maga is kínál rögzítési szolgáltatást, de amennyiben az ügyfél rendelkezik a szükséges technikával és stábbal, a felvétel házon belül is elkészíthető. Az élő internetes streaming-adások sugárzásához a Videosquare felhőszabványos interfészt kínál, így egy sor, a piacon hozzáférhető szoftver és professzionális eszköz (streaming encoder) is használható. A legegyszerűbb esetben akár egy jó minőségű webkamera, egy mikrofon és egy szoftver is elegendő. A Videosquare-ben tárolt videotartalmak, élő közvetítések beágyazhatók más weblapokba, portálokba, legyen szó vezetői üzenetről, belső képzésről, munkavédelmi oktatásról, új termékek bemutatásáról vagy éppen egy videokonferencia-értekezletről.

Hogyan érhető el a szolgáltatás?
Publikus és privát felhő közül választhatnak az ügyfelek. A publikus felhő a nyilvános interneten érhető el – ha emellett dönt valaki, már akár a következő munkanapon elindíthatja saját videoportál-szolgáltatását. Nincs belépési költség, nincs hardverigény, semmit sem kell telepíteni, a szolgáltatás szinte azonnal indulhat. Ezzel szemben a nagyvállalatok szigorú biztonsági követelményeinek megfelelve a privátfelhő-megvalósítás során a szolgáltatás beköltözik a vállalati hálózatba, így gondoskodva akár több ezres munkavállalói kör rugalmas és biztonságos kiszolgálásáról.

A felhasználók azt is eldönthetik, hogy ki milyen videójukat láthatja, a beépített biztonsági mechanizmusok garantálják, hogy csak a kívánt célszemélyek férhetnek hozzá a tartalmakhoz. A felvételek teljes körű védelme érdekében akár titkosított streaming is megvalósítható. A Videosquare-privátfelhő a nagyvállalati infrastruktúrában már meglévő virtualizált környezetben is képes futni, így a telepítésnél nem szükséges költséges hardvert vásárolni.

Alkalmazási területek
- Belső vállalati tréningek, szemináriumok
- Új munkavállalók oktatása (megfelelőség, IT-biztonság, stb.)
- Felsővezetői kommunikáció
- PR és külső kommunikáció
- Üzletmenetet szervesen érintő változások bemutatása: új termékek, szolgáltatások, projektek, vásárlók
- Vállalati „How to” és „Best practice”-videók


Online előnyök
- Vékonykliens (böngészőből nézhető tartalmak)
- Bárhonnan, bármikor megtekinthető a tanagyag/rendezvény a néző saját tempójában
- Megosztás lehetősége
- Kereshető tartalom
- Egyszerű adminisztráció
- Mobiltámogatás
- Minőségi opciók (SD, HD)


Költségelőnyök
- Nincs időzítési és szervezési kiadás (utazási idő & költség, szállásköltség, étkezés, parkolási díj)
- Alacsony határköltséggel lehet új kollégákat, ügyfelet oktatni
- Nem lehet „kinőni a termet”

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.