Hirdetés
. Hirdetés

Videotolmács - sikeresen zajlik a teszt

|

Várakozáson felüli érdeklődés kíséri a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) videotolmács szolgáltatását.

Hirdetés

A Közép-Európában is egyedülálló fejlesztésben az Invitel is komoly részt vállal: a projekt kifejlesztésén és megvalósításán túl a telekommunikáció, a hálózat- és szoftverfejlesztés valamint a hardverelemek biztosításáért egyaránt felel. A rendszert 2014 márciusa óta maguk az érintettek tesztelik mindennapi helyzetekben: jelenleg körülbelül 780 siket és nagyothalló ember használja hivatali ügyintézéskor, a munkahelyen vagy épp egészségügyi ellátások alkalmával. A nagy adatmennyiség és több ezer felhasználó gördülékeny kezelésére tervezett rendszer kiválóan bírja a terhelést, a szoftverkörnyezet finomhangolása által pedig egyre jobban igazodik az érintettek igényeihez.

Hirdetés

Sikeres tesztüzem
A KONTAKT Tolmácsszolgálat legfőbb előnye, hogy a kommunikáció során nincs többé szükség a jelnyelvi tolmács személyes jelenlétére: az érintettek tableten, okostelefonon, vagy számítógépen keresztül is elérhetik a videotolmács szolgáltatást. A KONTAKT Tolmácsszolgálat tesztelésében maguk a jövőbeni használók vesznek részt: a SINOSZ tagjai közül jelenleg 780-an veszik igénybe a rendszert mindennapjaik során országszerte, és tapasztalataikról, valamint a menet közben felmerülő igényeikről beszámolva hozzájárulnak a rendszer fejlesztéséhez és véglegesítéséhez.

"Ma Magyarországon körülbelül 60 ezer siket és 300 ezer nagyothalló ember él. Az a célunk, hogy közülük minél többen vegyék igénybe a videotolmács szolgáltatást, és a tesztidőszak végéig, azaz 2015. február 28-ig országszerte általánossá váljon a használata. Ennek érdekében közel 1250 kölcsön tabletet biztosítunk azoknak a lelkes jelentkezőknek, akik nem rendelkeznek a teszteléshez megfelelő saját számítógéppel vagy okostelefonnal. Mindössze néhány hónap alatt máris 780-an vették igénybe ezt a lehetőséget. A SINOSZ ugyanakkor fontosnak tartja, hogy ne csak a célcsoporttal ismertesse meg a fejlesztést, hanem a halló társadalommal is, hiszen ez az egyedülálló rendszer valódi kommunikációs hidat képezhet a siket, illetve nagyothalló és a halló emberek között." - mondta Ormódi Róbert, a SINOSZ ügyvezető igazgatója.

 

Megbízható technológiai háttér
A videotolmács szolgálat rendszerének telekommunikációs elemei az Invitel országos lefedettséggel rendelkező távközlési hálózatának bázisán valósultak meg. Az informatikai rendszerelemek, az Invitel Kozma utcai DataCenterében kaptak helyet, akár csak a KONTAKT Tolmácsszolgálat rendszerét kiszolgáló számítógép szerverek.

A zökkenőmentes működéshez szükséges infrastruktúra kiépítését, valamint a 12 tolmácsszolgálatnál segítő tolmácsok felkészítését követően kezdődhetett meg a KONTAKT Tolmácsszolgálat tesztelése. Az érintett tolmácsszolgálatok az összes végponton internet alapú virtuális magánhálózati szolgáltatáson (IP VPN) keresztülkommunikálnak egymással, illetve összesen 3 darab szerverhez csatlakoznak, melyek optimális működéséhez az Invitel adatközpontja adja meg az elvárt feltételeket. Ahhoz, hogy a jeltolmács központok az eszközökkel biztonságosan kommunikálhassanak, az Invitel menedzselt bérelt vonali internet szolgáltatást, valamint IP alapú hangszolgáltatást (Invitel SIP TRUNK) is biztosít.

Az Invitel szállította a projekthez a teljes eszközkészletet is: a táblagépeket, a 12 tolmácsszolgálathoz a hardver eszközöket, illetve alvállalkozó bevonásával magát a szoftvert is. A KONTAKT Tolmácsszolgálat szoftver-technológiai hátteréhez, vagyis az integrált kép, hang és üzenet közvetítő platform lefejlesztéséhez az Invitel a több mint 20 éve tevékenykedő, hazai fejlesztő E-Group ICT Software Zrt-t választotta partneréül.

Egyedülálló fejlesztésével a SINOSZ az idei Invitel InnoMax Díjra is sikerrel pályázott. Az Invitel szolgáltatásaira épülő vállalati fejlesztések között a nagyvállalati kategóriában az első díjat nyerte el, amely bizonyítja, hogy a projekt nem csupán társadalmi, hanem üzleti szempontból is alaposan átgondolt és rendkívül sikeres fejlesztés.

"Hazai ICT szolgáltatóként az Invitel kiemelten fontosnak tartja, hogy olyan projektek megvalósításában is részt vegyen, amelyek a technológiai megoldások komplexitásán túl társadalmi ügyeket is felkarolnak. Az Invitel egyik vezetőjeként és magánemberként is örömmel tölt el, hogy részt vehetünk ebben az egyedülálló, projektben, amihez teljes körű szolgáltatást nyújtunk mindent egy kézben tartva. Az Invitel elkötelezett a SINOSZ célkitűzései és tevékenysége iránt, így a jövőben még szorosabbá kívánjuk fűzni az együttműködést" -- mondta el Mártha Imre, az Invitel operatív főigazgatója.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.