Hirdetés
. Hirdetés

Vietnám visszatáncolt egy már meghirdetett 3,3 milliárd dolláros Intel-beruházástól

|

A Vietnámi Kereskedelmi Központ bejelentette, hogy megpróbál összehozni egy 3,3 milliárd dolláros befektetés az Intellel, de eredeti nyilatkozatának nagy részét módosította, és eltávolította belőle az amerikai chipgyártó nevét.

Hirdetés

A délkelet-ázsiai ország kormánya még a múlt héten közzétett egy közleményt arról, hogy miként udvarol az Intelnek a megaberuházásért, amely 7,4 milliárd dollárra növelheti a város 2023-as közvetlen külföldi befektetését. Majd másnapra rá felülvizsgálták a közleményt, és törölték az Intel nevét, a tervezett összeget pedig 4,5 milliárd dollárra csökkentették.

A régió kormányaihoz hasonlóan Vietnám is agresszívan igyekszik tőkét vonzani a külföldi technológiai óriásoktól, különösen azzal, hogy az ország Kína életképes alternatívájaként tűnik fel a legkülönfélébb dolgok gyártásában a kütyüktől kezdve az alapvető félvezetőkig.

Hirdetés

A megbeszéléseket ismerő személy szerint az Intel képviselői nemrégiben találkoztak kormányzati tisztviselőkkel, és arról a tervről tárgyaltak, hogy további, legalább 3,3 milliárd dolláros beruházást terveznek Ho Si Minh-város Hi-Tech Parkjában lévő meglévő létesítményükben. "Vietnám fontos része globális gyártási hálózatunknak, de nem jelentettünk be új beruházásokat" - áll az Intel közleményében.

Vietnám jelentős gyártási csomóponttá vált, mivel a Kínában nagy termelési bázist fenntartó vállalatok igyekeznek diverzifikálni az ellátási láncokat a Washington és Peking közötti növekvő feszültségek, illetve a Covid-korszakból hátra maradt zavarok közepette. A délkelet-ázsiai ország olyan beszállítókat vonzott már be, mint az Apple és a Samsung.

Az Intel chip-összeszerelő és tesztelő üzemet működtet a városban. A vállalat 2021-ben 475 millió dollárt fektetett be az Intel Products Vietnamba, amivel az országban összesen 1,5 milliárd dollárra nőtt a befektetése -számolt be a Bloomberg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.