Hirdetés
. Hirdetés

Virtuális időutazás - PDA a középkorban

|

Adott egy vár, néhány HP iPAQ zsebszámítógép, pár fejhallgató és a látogatók, akik a valódi várbörtönből virtuális rabokat szöktethetnek.

Hirdetés

Virtuális rabok szökésében segédkezhetnek majd a londoni Tower látogatói egy a brit történelmi épület fenntartói és a HP által szervezett "location-aware", azaz helyszínbe ágyazott interaktív játékban. A várbörtön valódi falai közt sétáló, HP iPAQ zsebszámítógéppel és fejhallgatóval felszerelt látogatók az egyes helyszíneken hang- és képfájlokba botlanak, amelyek történelmi személyeket keltenek életre. A játékosok többek közt Guy Fawkes-nak és Boleyn Annának asszisztálhatnak abban, hogy kijátsszák az őrök éberségét - adta hírül az InfoPark Zrt. innovációs hírlevele a HP nyomán.

A HP fejlesztői a fájlokat GPS-koordináták segítségével rendelték a Tower megfelelő helyszíneihez. Az eredmény egy negyedik - digitális - dimenzió, amely lehetővé teszi, hogy visszautazzunk az időben, és szabadítóművészt játsszunk. A Tower játék fejlesztésében a bristoli HP Labs-szel együttműködött az épületet fenntartó Historic Royal Palaces non-profit szerv is.

A Tower látogatóit kézieszközeiken történelmi személyiségek próbálják majd rávenni, hogy segítsenek nekik kiszabadulni fogságukból. A szöktetésre azok az eszközök állnak majd rendelkezésre, amelyekkel a megelevenített alakok a valóságban is próbálkoztak: kötelek, lefizethető börtönőrök, kicsempészett levelek és a Beefeaterek, azaz kicselezhető várőrség. A létesítményben ma is korhű öltözetben masírozó díszőrség helyzetét rádiófrekvenciás azonosítóval lehet majd követni. A szökési kísérlet kudarca esetén a segédet is virtuális tömlöcbe zárják (az vajon milyen? - a Szerk.).

A HP Labs Bristol mérnökei a játékot a saját fejlesztésű HP Mediascape tartalomfejlesztő eszközzel hozták létre. A labor weboldalán ingyenesen hozzáférhető alkalmazással mobil játékokat, demonstrációs multimédia-tereket és művészi installációkat lehet létrehozni. A fejlesztőműhely már több Mediascapes-re épülő kísérleti projektben is részt vett korábban. A "Riot 1831" című térinstalláció a 19. századi bristoli felkelés véres eseményeit élesztette újra a város főterén elhelyezett mintegy 100 digitális fájlon keresztül. A San Franciscó-i "Scape the Hood" a történetmesélés és a helyhez kötődő mobiltechnológiák összekapcsolásával kísérletezett, bepillantást engedve a város helyi közösségeinek történetébe, kultúrájába és mindennapjaiba. Az új oktatási technológiákat fejlesztő Futurelab nonprofit szervvel, a BBC-vel és a Bristoli Egyetemmel közösen elindított Savannah egy iskolaudvart virtuális szavannává változtatott, amelyben a gyerekek az oroszlánkölykök túlélőharcát ismerhették meg elsőkézből. A BBC Festival of Nature (BBC Természeti Fesztivál) alkalmával a televízióadó a Mediascape technológia segítségével alakított ki természeti sétaútvonalakat Bristol környékén és történelmi kikötőjében.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.