Hirdetés
. Hirdetés

Virtualizáció: zöld és takarékos

|

A virtualizáció segítségével csökkenthetjük cégünk energiafelhasználását és így káros anyag kibocsájtását is, ami nem mellesleg jót tesz a vállalkozásunk megítélésének is.

Hirdetés

„Gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan” – hangzik a környezetvédők jól ismert mondása. Magyarán nem érdemes másokra, és nagy kormányzati döntésekre várnunk, a klímavédelemért legtöbbet az egyes emberek és cégek tehetnek. Ennek megfelelően, ha érdekel minket a bolygónk védelme, akkor érdemes cégünket is zöld irányba terelnünk: kevesebb papír és energia felhasználásával. Utóbbi esetében remek eszközt nyújt a virtualizáció - legyen szó akár a Microsoft, vagy a VMware megoldásáról -, amellyel csökkenthetjük vállalkozásunk energiafogyasztását, és így mi is csatlakozhatunk a lokálisan cselekvők táborához.

Ez több szempontból is jó. Egyrészt javíthatjuk cégünk külső megítélésén, alkalmazottaink hangulatán, akik több felmérés szerint is szívesebben dolgoznak egy zöld gondolkodású munkahelyen. Valamint ami talán a legfontosabb, csökkenthetjük az általunk megspórolt energia által cégünk káros-anyag kibocsájtását, ami természetesen együtt ját az áramszámla hasonló mértékű visszaesésével is. A költséghatékonyság miatt pedig előbb-utóbb megtérül a zöld gondolkodásunk.

virtualizacio-green.jpg


A virtualizáció egyik fontos előnye ugyanis, hogy segítségével jelentősen csökkenthetjük a vállalatuknál működő szerverek számát. Vagyis mivel a technológiának köszönhetően fizikailag kevesebb szerver is képes ellátni az üzletmenethez szükséges feladatokat, ezért értelemszerűen csökken az áramfogyasztás, és kevesebb hő termelődik. Nem érdemes e szempontot lebecsülni, hiszen egyes számítások szerint egy fizikai szerver megszüntetésével évente átlagosan 168.000 forintot is megspórolhatunk csak az áramfelvételen. Ha ehhez még hozzáadjuk a klímaköltséget is - ami sok esetben a teljes géppark energiaköltségének 45 százalékát is eléri – akkor már érhetővé válhat, hogy energiatakarékossági és így zöld szempontból miért érdemes a virtualizáció mellett letennünk a voksunkat.

Persze a fenti összeg és az energiatakarékosság mértéke nagyban függ attól, hogy mennyi szerverrel rendelkezünk, s a virtualizációval mennyit tudunk kiváltani közülük. A Microsoft Green IT Business weboldalán például ezt saját cégünk esetében leellenőrizhetjük. Csak a jelenleg használt szerverek számát és a konszolidáció mértékét kell megadnunk, hogy megtudjuk, mennyi áram felvételét spórolhatjuk meg virtualizációval. 100 darab szerver esetén 60 százalékos konszolidációval havi 40 ezer forint megtakarítás érhető így el, s nem mellékesen a nem felhasznált energia nem terheli a földünket.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.