Hirdetés
. Hirdetés

Visszatér-e a Firefox régi dicsősége?

|

Az utóbbi hónapokban jelentősen javított piaci pozícióján a Mozilla böngészője, és a legújabb változat megjelenésétől újabb térhódítást vár a fejlesztő. A kérdés az, sikerülhet-e az áttörés?

Hirdetés

Már több mint egy hete megjelent, és használhatjuk a valaha szebb napokat látott Mozilla-féle böngésző teljesen átdolgozott, Firefox Quantum nevű legújabb, 57-es verziószámú változatát. A böngésző, amellyel a fejlesztő növelni kívánja a program évek óta csökkenő piaci részesedését, gyári adatok szerint kétszer olyan gyors, mint elődje, és felhasználó felületét is teljesen átdolgozták. További lényeges változás, hogy alapértelmezésbeli keresőszolgáltatása ismét a Google lett a Yahoo helyett.

Hirdetés

Mark Mayo, a Mozilla Firefox-fejlesztésért felelős vezetője szerint a mostani a legjelentősebb frissítés a böngésző 2004-es megjelenése óta. És valóban, a Firefox Quantum egy új CSS feldolgozó motorral felszerelt, átdolgozott megjelenítő modullal büszkélkedhet, amelyet, csakúgy, mint a program többi alkotóelemét a Mozilla által kifejlesztett Rust programozási  nyelven írták. Ennek az eredménye lett a megduplázott sebesség. A Quantum teljesen új kezelőfelületet is kapott, ez a legjelentősebb dizájnbeli változás a 2011-ben megjelent Firefox 4 óta.

A Firefox Quantum újdonságai, valamint a tavaly bevezetett többfolyamatos működés a Mozilla visszaérési stratégiájának fontos elemei. A Firefox korábban 25 százalék körüli használati aránnyal rendelkezett, amely mindössze 8 százalékra esett vissza tavaly nyáron. Bíztató fejlemény ugyanakkor, hogy októberre 13 százalékra kapaszkodott vissza a még mindig sokak körében nagyon népszerű tűzróka.

Iparági elemzők azonban nem igazán hisznek abban, hogy a Mozilla böngészője jelentős mértékben tudná tovább növelni piaci részesedését, mivel a Google androidos, a Safari iOS-es, valamint a Chrome és az Internet Explorer PC-s dominanciája nem sok teret hagy más böngészőknek. Jelenleg az Internet Expoler/Microsoft Edge páros közel húsz, a Chrome pedig közel 60 százalékos részesedéssel rendelkezik. Csak akkor van esélye egy programnak az áttörésre, ha egyedi, különleges szolgáltatásokat nyújt, márpedig a Firefox Quantum nem ilyen böngésző.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.