Hirdetés
. Hirdetés

Viva la (cellula)Revolución!

|

Raul Castro kubai elnök enyhít a megszorításokon: a lakosság a kommunista ország történetében először vásárolhat mobiltelefont.

Hirdetés

Százak álltak sorban hétfőn az állami telefontársaság irodái előtt Kubában, hogy mobiltelefont vásároljanak, vagy a saját nevükre regisztráltassák azokat a készülékeket, amelyeket eddig illegálisan birtokoltak. Eddig a szigetországban csak állami hivatalnokok és külföldiek birtokolhattak hivatalosan mobiltelefont. A napokban kubaiak ezrei fognak mobilt vásárolni annak ellenére, hogy az ár meglehetősen borsos: kilenchavi átlagkeresetnek megfelelő összeg. Kubában a legalacsonyabb a mobiltelefont használók aránya a Latin-Amerikai térségben. A kubai mobiltelefon-felhasználók feltöltőkártya segítségével jutnak a szolgáltatáshoz, indíthatnak és fogadhatnak nemzetközi hívásokat is, de a kártyáért kemény valutával kell fizetniük.

Raul Castro elnök, aki februárban váltotta bátyját, Fidel Castrót az elnöki székben, nem csak a mobiltelefonok terén vezetett be hangulatjavító reformokat. A kubaiak mostantól vásárolhatnak DVD-lejátszókat, számítógépeket és más elektronikai cikkeket is, de az eddig a külföldieknek fenntartott szállodákban is megszállhatnak. Azonban az árucikkeknek és szolgáltatásoknak kemény ára van.

Az átlagkereset 400 kubai pezó havonta, ami nagyjából 18 amerikai dollárnak felel meg. Ezzel szemben a fentebb felsorolt árucikkekért és szolgáltatásokért konvertibilis pezóban (CUC) kell fizetni, ami huszonnégyszer többet ér a pezónál. Nagyjából a Kubában élők hatvan százaléka fér hozzá kemény valutához, köszönhetően a külföldön - javarészt az Egyesült Államokban - élő rokonai által küldött összegeknek, munkahelyi jutalmaknak vagy a külföldi turistáktól kapott borravalóknak.

A mobiltelefon-előfizetés 110 konvertibilis pezóba, míg a legolcsóbb készülék 60 CUC-ba kerül. A monopolhelyzetben lévő kubai telekommunikációs cég, az ETACSA 27 százalékát a Telecom Italia birtokolja. A cég nyilatkozata szerint a mobiltelefonokból származó bevételt a vezetékes hálózat bővítésére fordítják majd, mely a hatodik legalacsonyabb sűrűségű a térségben.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.