Hirdetés
. Hirdetés

Watson mindenhol

|

Konténerezett mikroszolgáltatásként a vállalatok mostantól minden környezetben elérhetik a Watson mesterséges intelligencia képességeit, függetlenül attól, hogy alkalmazásaikat nyilvános vagy magánfelhőben, illetve házon belül, hagyományos modellben vezetik be. A szolgáltatások könnyebb összekapcsolásához és kezeléséhez az IBM új felhőintegrációs platformot is bejelentett éves konferenciáján.

Hirdetés

Miután próbát tettek a mesterséges intelligenciával, és egyszerűbb alkalmazásaikat a felhőbe vitték, a vállalatok immár készek rá, hogy a digitális innováció második szakaszába lépjenek - mondta Ginni Rometty, az IBM elnök-vezérigazgatója a cég február közepén San Francisóban megtartott Think 2019 konferenciájának nyitóelőadásában. - Itt az ideje, hogy nagyobb sebességre váltsanak, és nagyobb méretekben gondolkodjanak a szervezetek, hogy a kísérletezést felválthassa a valódi átalakulás.

A digitális innováció gyors kiterjesztéséhez többek között olyan digitális technológiákra lesz szükség, mint a mesterséges intelligencia (AI) és a hibrid felhő. Mesterséges intelligencia pedig nem létezhet információs architektúra, üzleti platform nélkül, amellyel a szervezetek összekapcsolhatják digitális szolgáltatásaikat és menedzselhetik AI-alkalmazásaik életciklusát - mutatott rá Ginni Rometty, majd bejelentette, hogy az IBM minden környezetben elérhetővé teszi Watson mesterséges intelligenciáját. A Watson Anywhere technológiájával és szolgáltatásaival a vállalatok mostantól bárhol bevezethetik AI-alkalmazásaikat, függetlenül attól, hogy adataikat nyilvános vagy magánfelhőben, illetve házon belül tárolják.

Hirdetés

Minthogy sok szervezet az említett környezetek közül egynél többen is kezel adatokat, és a digitális átalakulás második szakaszában üzletkritikus alkalmazásait is ilyen többfelhős környezetbe fogja vinni, az IBM - a Multi-cloud Manager tavalyi kibocsátását követően - idei konferenciáján egy felhőintegrációs platformot is bemutatott. Ez a szintén most induló hibrid felhőszolgáltatásokkal együtt megkönnyíti az alkalmazások migrálását, összekapcsolását, menedzselését és kibervédelmét a nyilvános és magánfelhőben, valamint a házon belül, hagyományos modellben működő rendszerek között.

AI-mikroszolgáltatások konténerben
Watson, az IBM mesterséges intelligenciája alkalmazások, fejlesztőeszközök, a gépi tanuláshoz készült adatmodellek és felügyeleti szolgáltatások készletével segíti a vállalatokat az adatbányászatban, az eredmények és következmények előrejelzésében, valamint az idő- és munkaigényes folyamatok automatizálásában, az üzleti teljesítmény növelésében. A Watson Anywhere technológiájával a szervezetek mindezt egyszerűbben és gyorsabban tehetik meg az összes felhőalapú és hagyományos informatikai környezetben.

Többek között olyan szolgáltatásokat integrál ez a megoldás az IBM Cloud Private for Data (ICP for Data) információs architektúrájával, mint a Watson Assistant és a Watson OpenScale. Az ICP for Data az IBM nyílt, felhőalapú információs architektúrája.

Kimondottan a mesterséges intelligenciához készült, ezért az adatkutatást és -előkészítést, valamint az alkalmazásépítést is integrált képességekkel támogatja. A Watson Assistant az IBM természetes nyelven kommunikáló, vállalati felhasználásra szánt digitális asszisztense, amely intelligens módon felméri, mikor és hol keressen információkat egy kérdés megválaszolásához, kérje annak további pontosítását, vagy adja át a feladatot az embernek. A Watson OpenScale nyílt AI-platform pedig a mesterséges intelligenciával felruházott alkalmazások menedzselésében segíti a vállalatokat, beleértve az AI valós idejű döntéseinek átlátását és a törvényi megfelelés követelményeinek teljesítését is.

A Watson Anywhere a Watson Assistant és a Watson OpenScale alapjain az ICP for Data architektúrára készült mikroszolgáltatásokat tartalmaz. Az alkalmazások bevezetését, méretezését és menedzselését automatizáló, nyílt forráskódú Kubernetes technológiára épül, így a Watson mikroszolgáltatások az IBM saját felhőjében, továbbá minden más nyilvános, hibrid és többfelhős környezetben futtathatók.

Következésképp a vállalatok AI-képességekkel ruházhatják fel alkalmazásaikat, függetlenül attól, hogy azok hol futnak. Más szóval Watsont az adataikhoz vihetik, így azokat megtarthatják az általuk előnyben részesített, biztonságos környezetben. A rugalmasság másik előnye, hogy a mesterséges intelligenciával a szervezetek a különböző környezeteken átívelő üzleti folyamataikat is hathatósan automatizálhatják majd. Még az idén elérhető lesz ugyanis az IBM Business Automation Intelligence with Watson megoldása, amellyel a vállalatok mintákat azonosíthatnak üzleti folyamataik működésében, majd ennek alapján beágyazott AI-programokat készíthetnek egyes munkafolyamatok automatizálására. A szoftver emellett mérni fogja azt is, hogy a mesterséges intelligencia alkalmazása miként hat az üzlet teljesítményére.

Az új Watson-szolgáltatások olyan, az ICP for Data architektúrán már elérhető szolgáltatásokhoz csatlakoznak, mint a Watson Studio és a Watson Machine Learning. Palettájukat az IBM még az év folyamán tovább bővíti, így többek között várható a Watson Knowledge Studio és a Watson Natural Language Understanding megjelenése is.

Platform felhőkapcsoláshoz
Különböző megfontolásból - üzleti folyamataikból adódóan, a törvényi megfelelés vagy egyszerűen az adatbiztonság féltése miatt - a nagyvállalatok többsége már ma is többféle környezetben, nyilvános és magánfelhőben, valamint házon belül, hagyományos modellben működő rendszerben futtatja alkalmazásait. Az IBM Institute for Business Value felmérése (Assembling your cloud orchestra) szerint - amelyben tavaly 20 országban több mint 1100 döntéshozót kérdezett felhővel kapcsolatos terveiről - a vállalatok 94 százaléka már jelenleg is 2-15 különböző felhőt használ, de a versenyképesség és a hatékonyság fokozásához, az ügyfélélmény személyre szabásához újabb, mesterséges intelligenciával felruházott, analitikai és blokklánc-alkalmazásokat is bevezetne. A válaszok alapján 2021-re a vállalatok 98 százaléka hibrid architektúrákra fog építeni, az IBM elemzői azonban megállapították, hogy csupán 38 százalékuk lesz majd birtokában a környezet üzemeltetéséhez, az alkalmazások és szolgáltatások gyors és biztonságos bevezetéséhez szükséges eszközöknek, szakértelemnek és módszereknek.

Megfelelő felügyeleti és integrációs eszközök hiányában a hibrid környezetek működtetése rengeteg manuális feladatot ad az informatikai osztálynak, ami a hatékonyság és a biztonság rovására megy, ezért nem tartható fenn. Az IBM a Think 2019 konferencián bejelentett Cloud Integration Platform megoldásával változtatna a helyzeten, amellyel a vállalatok a különböző szállítóktól származó alkalmazásaikat és szolgáltatásaikat könnyen és biztonságosan összekapcsolhatják a nyilvános és a magánfelhőben, valamint hagyományos rendszereikben. A platform integrációs eszközök gazdag készletét egyesíti egyetlen fejlesztőkörnyezetben, amelyben elég egyszer megírni, tesztelni és javítani a kódot, mert az tárolható és újra felhasználható, ami a hatékonyság jelentős növekedését eredményezi. Az IBM ügyfeleinél végzett mérések szerint - amelyek a Forrester Research módszertanán alapulnak - a platformot használó vállalatok harmadával csökkenthetik az integráció idő- és költségigényét, miközben a biztonság és a törvényi megfelelés vonatkozásában meghatározott egyedi követelményeiknek is eleget tesznek.

Platformjával együtt az IBM a hibrid környezetekhez fűződő új szolgáltatásokat is bejelentett, amelyek a holisztikus felhőstratégia kidolgozásában, a felügyelet egyszerűsítésében, valamint az adatok és az alkalmazások kibervédelmében segítik a vállalatokat.

Közben várható az is, hogy az IBM hamarosan az eddiginél is hathatósabban egyengetheti majd a szervezetek hibrid felhőbe vezető útját, miután befejezi a Red Hat felvásárlását. Az októberben bejelentett 34 milliárd dolláros akvizíciót januárban a Red Hat részvényesei is jóváhagyták, így a hatósági engedélyezés után valamikor az év folyamán zárulhat, és ezzel létrejöhet az egyik legnagyobb hibrid felhőszolgáltató.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.