Hirdetés
. Hirdetés

WiMax Kabulnak! - videó

|

Létezik egy város, melynek bármely pontján gyorsabban lehet szörfözni a világhálón vezeték nélkül, mint az otthoni szélessávú kapcsolatunkkal. Ez a város: Kabul.

Hirdetés

A szélessávú kapcsolatot WiMax technológiával biztosítják, amelyet a laikusok csak szuper hatótávolságú vezeték nélküli internetnek hívnak: akár hússzoros adatátvitelre képes, mint a megszokott szélessávú csatorna, akár 37 kilométeres sugarú körben.

A NATO az afgán NEDA Telecommunications nevű céggel karöltve építi ki a WiMax alapú fővárosi hálózatot Kabulban. Ez a hálózat a "Silk Highway" ("Selyem Autópálya") nevű projekt részeként valósul meg, melynek a célja, hogy nagysebességű internettel szerelje fel Afganisztánt. Az internetet betiltó Talibán bukása óta internetkávézók jelentek meg mindenütt a városban. De a szélessávú wifi néha már kevésnek bizonyult a növekvő számú felhasználók kiszolgálására.


A WiMax szolgáltatást csak nagyobb intézmények engedhetik meg maguknak, egy átlagos afgán nem képes megfizetni.

Fontos, mint az étel
Sohrab Farooqi, a Neda Telecommunications vezetéknélküli menedzsere szerint az internet alapvető fontosságúvá vált mára mindenhol, nemcsak Kabulban. A lényeg a kommunikáció, ami mára legalább olyan fontos, mint az étel. - Ha nem tudunk a külvilággal kapcsolatot teremteni, kétségessé válhat a túlélésünk - fogalmazott.

Sabir Jamil, az Adam Smith International nevű internetszolgáltató cég vezetője elmondta, hogy az általuk lefedett házakban a felhasználók száma nyolcvan-kilencvenre tehető. A legtöbben közülük használnak Skype-ot, vagy egy másik üzenetküldő szolgáltatást, illetve tartalmat töltenek le az internetről. 2007-ben vezették be a WiMax rendszert, amivel nagyon elégedettek gyorsasága és megbízhatósága miatt.

- Mivel az internet műholdon keresztül érkezik, az ára sokkal magasabb, mint Európában, vagy az Egyesült Államokban - fejtette ki Paul Shaw, a Neda Telecommunications elnök-vezérigazgatója. Az afgánoknak 30-40 dollárért juthatnak internet-előfizetéshez egy hónapban, ami Afganisztánban nagyon sok pénznek számít. Most megoldást szeretnének találni arra, hogy 20 dollárra vagy még lejjebb szállítsák az internet havi díját az országban.

Azonban a WiMax sem teljesen problémamentes. Kabulban és Afganisztán más területein is gyakori az áramkimaradás az infrastruktúra hiánya miatt. Az afgán internet ezért a nagyon költséges, műholdas kapcsolaton keresztül működik. Mostantól Kabul webszörföseinek az ég jelenti a virtuális határt: csak ebben a hónapban húsz új WiMax csatlakozási pont létesül, így újabb felhasználók kapcsolódhatnak a világhálóra.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.