Hirdetés
. Hirdetés

Windows 7 titkok 3.0

|

Sorozatunk harmadik részében megbolygatjuk a felhasználói fiókokat, megrend­szabályozzuk a Windows Intézőt, valamint lerántjuk a leplet a Windows 7 béta halának a titkáról is.

Hirdetés

A Microsoft operációs rendszereiben se szeri se száma az olyan trükköknek és billentyűzetkombinációknak, amelyekkel jobban személyre szabható az adott rendszer, és a bennük végzett munka is hatékonyabbá és gyorsabbá változtatható. Ezek általában mind részei az operációs rendszernek, csak a felhasználók keveset tudnak róluk, vagy azért mert nem olvassák el az apró betűs részeket, vagy a fejlesztők nem kötik az orrukra.


Nincs ez másként a Windows 7 esetében sem, amelynek bétája kitűnő terepet szolgáltat ezeknek a titkos és kevésbé titkos trükköknek a felfedezésére. Sorozatunk első két része után befejező cikkünkben újra összegyűjtöttünk 12 darabot belőlük, amelyeket a Windows 7 letöltőinek érdemes kipróbálniuk.  Lássuk is őket.


1 - A jó öreg tálca:
A Windows 7 új tálcája alapesetben már csoportosítja a megnyitott ablakokat, s nem vár arra, hogy az megteljen. Ennek előnyeit nem kívánjuk ecsetelni, inkább azoknak nyújtunk segítséget, akik nosztalgiával gondolnak a régire, és nem tudják, hogy miként kell azt visszaállítani. Elsőként kattintsunk a tálcára, majd lépjünk be a tulajdonságok (Properties) menübe. A felugró ablakban pipáljuk be a "use small icons" melletti négyzetet, s a "taskbar buttons" legördülő menüjében válasszuk ki a "combine when taskbar is full" opciót. Ha mindent jól csinálunk, akkor az ok gomb után visszakapjuk a régi tálcánkat. Az eredeti felállást ugyanit állíthatjuk vissza: ehhez válasszuk ki az "Always combine, hide labels" opciót.


tipp3_oldtask.jpg


2 - Több jogot akarok: Windows Vistához képest sokat szelídült a Windows 7-ben az UAC (User Account Control), hiszen nem kérdez már rá minden apróságra, sőt az első felhasználót majdhogynem rendszergazdai jogosultságokkal látja el, látszólag. A szuperadminisztrátori fiók ugyanis továbbra is rejtve marad a rendszerben. Így előfordulhat, hogy néhány alkalmazást nem tudunk rendszergazdai jogosultságokkal futtatni, s így nem is vagyunk képesek végrehajtani az általunk óhajtott változtatásokat. Ezt egy egyszerű kombinációval kijátszathatjuk a tálcára leszúrt alkalmazásoknál, ahelyett hogy a helyi menüben keresgetnénk azt. Nyomjuk le a Ctrl+Shift gombokat a billentyűzeten, majd kattintsunk az alkalmazásra, hogy teljes hozzáférést kapjunk.


3 - Minden jogot kérek:
Ha valamely olvasónk nem elégedne meg a fenti trükkel, akkor neki eláruljuk, hogy miként kell elindítani a minden jogosultsággal bíró rendszergazdai fiókot. Miközben annak aktivizálását csak a mélyebb informatikai tudással rendelkező felhasználóknak ajánljuk, hiszen a szabadság felelőséggel is jár, s nem feltétlenül jó, ha bármit megtehetünk, miközben nem is tudjuk, hogy pontosan mit csinálunk. Elsőként is keressük meg a start menüben a számítógép ikonját, majd a jobb klikkel elindított helyi menüből válasszuk ki a kezelés (manage) opciót. Ekkor már akadékoskodni fog az UAC, jelezve, hogy apró kontroll alatt tart még minket. Menjünk is tovább.


tipp3_superadmin.jpg



A felugró ablakban keressük meg a Local Users and Groups\Users elérési útvonalon az Administrator fiókot. Itt láthatjuk is, hogy a felhasználók csak úgynevezett AlphaUser státuszt kaphatnak, teljes hozzáférés nélkül. Kattintsunk a jobb egérgombbal az Administrator fiókra, majd válasszuk ki a tulajdonságok (Properties) menüpontot, s a felugró ablakban vegyük ki a pipát az „Account is disacled" mellől. Indítsuk újra a gépet, lépjünk be a feloldott fiókunkba, s jó adminisztrátor révén állítsunk be magunknak rögtön egy erős jelszót! Lehetőleg ne az „admin", a „pass123" és hasonló kombinációkat. Fontos: ezt csak a hozzáértőknek ajánljuk, hiszen nem véletlenül rejtette el a Microsoft a szuperadminisztrátor fiókot!


4 - Tiszta lappal:
Alaphelyzetben, ha egy olyan tálcára leszúrt alkalmazásra kattintunk, amelynek már egy ablaka nyitva van, akkor a Windows 7 a már megnyitottra ugrik át, ahelyett, hogy egy újabbat nyitna meg. Ez idegesítő lehet, ha például a Windows Intéző, vagy az Internet Explorer esetében sokkal inkább egy új ablakra vágyunk a már meglévő helyett. Ilyenkor nem marad más, mint a jobb klikk, hogy azt az ugró listából elindítsuk. Illetve ez csak az egyik megoldási módszer. Sokkal gyorsabb, ám kevésbé ismert, ha egyszerűen csak rákattintunk az adott alkalmazásra, miközben lenyomva tartjuk a Shift gombot, illetve ha három gombos egerünkön a középső gombbal kattintunk rá. Mindkét esetben egy új ablakot fogunk kapni, ahelyett hogy a már meglévő ugrana fel.


5 - Egy következmények nélküli fiók:
A Windows 7-ben debütál elsőként a Safeguard technológia, amellyel szó szerint bolond-biztos fiókokat hozhatunk létre a gépünkön, számítva egy-egy figyelmetlen felhasználó által számítógépünk ellen elkövetett bűntettekre. A Safeguard által védett fiókok ugyanis teljes mértékben megvédik gépünk eredeti beállításait és állományait: Ha egy fájlt törölnek a fiókjában, akkor azt kilépés után visszaállítja, a módosításokat érvényteleníti, a letöltött fájlokat törli, és a telepít alkalmazásokról is elfeledkezik. Vagyis segítségével úgy használhatja valaki a gépünket, hogy tudjuk, semmi kárt nem tehet benne. Hacsak nem veri a földhöz a monitort, vagy a billentyűzetet... A Safeguard technológiával védett profilt így értelemszerűen nem alkalmas gyakori felhasználóknak, inkább vendégfióknak érdemes beállítani, annak viszont nagyon.


tipp3_safeg.jpg


Ehhez nyissuk meg a Vezérlőpultunkat, s a „User Accounts and Family Safety" menüponton belül válasszuk ki az „Add or remove user accounts" opciót. A megjelenő ablakban válasszuk a „Create a new account" lehetőséget, majd adjuk meg a fiók nevét, és a hozzáférés típusát. Vendég fiók révén érdemes a „standard user"-t választani. Ha készen vagyunk, akkor visszalyukadunk oda, ahol a fiókokat láthatjuk. Itt kattintsunk az általunk létrehozott profilra, majd a „Set up PC Safeguard" menüponton belül kapcsoljuk be a szolgáltatást (Turn on PC Safeguard). Jelentkezzünk ki, s próbáljuk ki a baki biztos profilunkat, amely rögtön a bejelentkezés után figyelmeztet minket: a munkánkat menekítsünk el a gépről, különben törlődni fog.

tipp3_safeg2.jpg


6 - Gyors ablakváltás: A következő tippet bizonyára sokan fogják kedvelni, akik szeretnek gyorsan navigálni az operációs rendszeren belül. A jól ismert Alt+Tab konfiguráció mellett ugyanis a Windows 7-ben debütál a Ctrl gomb újfajta felhasználása, amellyel egy adott alkalmazás megnyitott ablakai között tudunk navigálni, legyen szó a Windows Intézőről, az Outlookról, vagy az Internet Explorer 8 bétájáról. Próbáljuk ki: nyissunk meg több ablakot a béta állapotban lévő böngészőn belül, majd kattintsunk többször a tálcán lévő ikonjára, lenyomva tartva a „Ctrl" gombot. Az eredmény mindenkit el fog bűvölni. Ugyanakkor fontos megemlítenünk, hogy ez nem minden alkalmazással működik, csak azoknál, amelyeket felkészítettek erre.


7 - Kétarcú Intéző:
A Windows 7 intézőjének egy kicsit zavaró tulajdonsága, hogy alapból a felhasználó - operációs rendszer által definiált - dokumentum fiókjához ugrik, míg a sajátgép megjelenítéséhez sokszor gördíteni kell az ablakot. Ez sok felhasználó számára idegesítő lehet egy idő után, ezért itt a megoldás rá: Keressük meg a Windows Intézőt vagy a tálcán, vagy a start menüben, s a helyi menüben válasszuk ki a tulajdonságok (Properties) opciót. A felugró menüben a target sorba írjuk be a következőt: „%SystemRoot%\explorer.exe /root,::{20D04FE0-3AEA-1069-A2D8-08002B30309D}", majd indítsuk el a programot, amely immár a sajátgépünket fogja megjeleníteni. Akiknek pedig hiányozna a régi felállás, azokat a Windows+E billentyűzetkombináció kárpótolni fogja...


8 - Ne keressük a Mail-t:
Korábbi Windows 7-el foglalkozó írásunknál egyik olvasónk panaszkodott amiatt, hogy nem találja az operációs rendszeren belül a Windows Mail-t. Nos, rossz hírünk van számára, hiszen hiába keresi: nincs benne. A Microsoft ugyanis a Windows 7 tervezésekor úgy döntött, hogy a Mail, a Photo Gallery, a Messenger és a Movie Maker alkalmazásokat kihagyja az operációs rendszeréből, s a jövőben azokat már opcionálisan letölthető tartalmakként kínálja tovább a Windows Live Essentials csomag részeként. Vagyis aki az adott alkalmazásokra vágyik, az keresse fel a http://download.live.com/ webhelyet, ahonnan letöltheti az általa keresett alkalmazást.


9 - Életmentő segély:
A Windows 7 fejlesztői az operációs rendszer alkalmazásai között elrejtettek egy hasznos programot, amellyel rendszer helyreállító lemezt készíthetünk, Gépeljük be a következő sort a start menübe: „system repair disc", üssünk egy entert, helyezzünk be egy írható, üres CD-lemezt, majd kattintsunk a Create Disc gombra.

tipp3_repair.jpg


A CD-ről bootolva, egy Windowshoz hasonló grafikus felülethez jutunk, amellyel „a Windows 7 utáni operációs rendszerek" hibáit orvosolhatjuk. Ötféleképpen: automatikusan kijavíthatjuk a rendszer hibáját (Startup repair), visszatérhetünk egy korábbi rendszer-visszaállítási ponthoz (System restore), egy image fájl alapján újraépíthetjük a rendszerünket (System image recovery), átvizsgálhatjuk a memóriát (Windows memory diagnostic), illetve parancssor (Command Prompt) segítségével a saját kezünkbe vehetjük a megoldást.


10 - Nem segítek a Microsoftnak:
Következő tippünket félve mondjuk el, hiszen nem szándékunk, hogy a felhasználók tömege tüntesse el a Windows 7 bétájának majd minden ablakán csücsülő „Send Feedback" opciót. Főként, hogy nem szabad elfelejteni: a Microsoft tesztelés céljából biztosította a végfelhasználók számára az új operációs rendszerét, hogy lehetőleg így minél többet megtudjon arról, milyen problémával is szembesülünk a használata során. Ezen okból nem ajánljuk annak kikapcsolását, főleg, hogy a legtöbbünk egy kiforrott operációs rendszerre vágyik. Ám nem is akarjuk elhallgatni, hogy miként kell eltűntetni. Gépeljük be a start menübe a „regedit" kulcsszót, majd a felugró ablakban a HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop útvonalon keressük meg a FeedbackToolEnabled sort. Kattintsunk rá a jobb egérgombbal, majd válasszuk ki a Modify opciót, s végezetül a felugró ablakban megjelenő 3-as értéket állítsuk nullára, majd indítsuk újra a gépet.


tipp3_sfel.jpg


11 - A hal titka: 100 dolláros kérdés lehetne, hogy vajon miért egy hal a Windows 7 bétájának az alapértelmezett háttérképe. A válasz meglehetősen egyszerű, de valószínűleg kevesen gondoltak arra, hogy a Microsoft fejlesztői egy apró szóviccet rejtettek el az operációs rendszerükben. A képen ugyanis egy sziámi harcos hal látható, amelynek tudományos neve „Betta splendels", amit élőhelyén, Thaiföldön csak „beta"-nak neveznek. Kiejtve majdhogynem megegyezik az általunk is mondott bétával. Így a redmondi tréfás fejlesztők úgy döntöttek, hogy sztárrá teszik a halat. Persze ha konzekvensek, akkor az már nem lesz része a végleges Windows 7-nek.


tipp3_fish.jpg



Azoknak, akik mégis lemaradnának a bétáról, vagy nem rendelkeznek olyan sávszélességgel, amellyel érdemes lenne megpróbálni leszedni a most megjelent változatot is szolgálhatunk jó hírrel. A PC World februári számának DVD mellékletén megtalálhatják a Windows 7 bétát, így a hosszadalmas letöltés helyett csupán egy termékkulcsot kell kérniük.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.