Hirdetés
. Hirdetés

Windows 7 variánsok: melyiket válasszam?

|

A 6 változat közül nálunk csak 3 lesz megvásárolható. Nézzük miben térnek el egymástól.

Hirdetés

Mike Ybarra, a Microsoft Windows fejlesztésekért felelős igazgatójának a bejelentése szerint immár hivatalossá vált, hogy a redmondi cég következő operációs rendszere világszerte hat különféle kiadásban lesz elérhető. Ennek apropóján megnéztük, hogy melyik verzió pontosan mit is fog tartalmazni.

Kezdjük az elején a Windows 7 Starter Edition változattal, amely leginkább csak a fejlődő országok felhasználói, s némely olcsóbb netbook tulajdonosok számára lesz elérhető. Kizárólag OEM-es változata lesz, vagyis csak új, 32 bites gép vásárlásával együtt lesz beszerezhető. Gépigénye messze elmarad majd a többi változathoz képest, hiszen korábban tesztelésére a Microsoft olyan felhasználókat keresett, akik 1 GHz processzorral, 1 GB memóriával, 16 GB szabad lemezterülettel, DirectX 9 kompatibilis videokártyával, DVD-meghajtóval és internet hozzáféréssel rendelkeztek.

A Starter Editionban megtalálható lesz többek között a Windows 7 új tálcája, az ugrólista, a Windows Media Player, az Action Center, a rendszer-visszaállítás és néhány alapjáték is. Ellenben a Windows Aero, a HomeGroup és a szinkronizáló központ mind kimarad belőle, ráadásul csak maximum három alkalmazás futtatását teszi egy időben lehetővé.

 

 

win7home.jpg


A Windows 7 Home Basic szintén a fejlődő országok felhasználói számára készül, esetében a különbség csupán annyi a Starter Edition verzióhoz képest, hogy lesz dobozos változata is. Az Egyesült Államokban, Nyugat-európában, Japánban és a fejlett országokban nem kerül a boltok polcaira. A Basic tartalmazza mindazt, amit a Starter Editionban már kifejtettünk, miközben a Windows Aero-t és a tálca betekintő ablakait is kispórolták belőle.

A Windows 7 Home Premium az első olyan változat, amely már hazánkban is elérhető lesz. A Microsoft e kiadást elsősorban az otthoni felhasználóknak szánja, hiszen elmondásuk szerint az a legtöbb felhasználó igényeit kielégíti. A Premium már tartalmazza a Basic elemei mellett a Windows Aero-t, ami mellett megtalálhatóak már benne olyan szolgáltatások is, mint a Windows Touch, a Home Group, a Media Center és a Mobility Center. Valamint képes lesz DVD írásra és DVD filmek lejátszására is.

Az üzleti és a haladó felhasználók igényeit a Microsoft a Windows 7 Professional kiadással igyekszik kielégíteni, amely gyakorlatilag a Vista Business verziójának felel. Az elsősorban kis- és közepes vállalkozásoknak készült variánst már tartalmazza a Home Premium elemeit, ezen túl felkészítették többek között távoli asztalhoz való csatlakozásra, hely érzékeny nyomtatásra, továbbfejlesztett rendszer-visszaállításra és prezentációs módra is.

A több száz gépparkos nagyvállalatoknak szánt Windows 7 Enterprise értelemszerűen az átlag felhasználó számára nem lesz elérhető. A Microsoft ugyanis csak többéves licenc-megállapodás alapján értékesíti e termékét. Tartalmazza már a Home Professional verzióban megismert szolgáltatásokon túl a BitLocker meghajtó titkosítást, a Direct Access, az AppLocker, a Branc Cache funkciót, valamint lehetővé teszi a nyelvcsomagok utólagos telepítését, és a VHD-ről való bootolást is.

A végfelhasználók számára is elérhető Windows 7 Ultimate a hagyományoknak megfelelően minden elérhető szolgáltatást és funkciót tartalmaz majd, igaz magasabb árért cserébe. A hírek szerint csak limitált kiadásban kerül piacra.
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.