Hirdetés
. Hirdetés

Windows 8, mint szolgáltatás?

|

Egy kiszivárgott diasor alapján a Microsoft a szolgáltatásként kínált desktop elterjesztését pedzegeti.

Hirdetés

Habár még meglehetősen távol van a Windows 8 megjelenése - a hollandiai Microsoft sajtóközleménye alapján 2012-ben érkezik -, egyre több információ derül ki a leendő platformról. Egy korábban napvilágra került diasor alapján például elképzelhető, hogy az operációs rendszerben megtalálható lesz majd egy Apple Store féle szoftverbolt, amely a megvásárolt alkalmazásokat szinkronizálni fogja a felhasználó eszközei között. Felbukkanhat a hangvezérlés, a „nagy felhasználói élményt nyújtó” érintéssel történő vezérlés, sőt a  Microsoft az arcfelismerést is beépítené az operációs rendszerébe, amelyet bejelentkeztetéskor használnának. Valamint eltűnhetnek a 32 bites Windowsok, míg a 128 bites architektúrák támogatása megjelenhet az új kiadásnál.

 

 



A Ma-Config.com bloggere ezen információhalmazt egy újabb elemmel fejelte meg, mikor weboldalán nyilvánosságra hozta a Microsoft Architect Insight Conference 2010 rendezvényen áprilisban bemutatott azon diákat, amelyek a leendő operációs rendszer virtualizációs lehetőségeit ecsetelik. A dokumentumok alapján a redmondi szoftvercég a virtuális desktop bevezetésén gondolkodik, vagyis magát a rendszert is szolgáltatásként kínálná.

A Microsoft már jelenleg is jó pár virtualizációs megoldással rendelkezik. Létezik munkaállomás virtualizációs megoldásuk (VDI), képesek alkalmazás virtualizációra (App-V, MED-V, Remote Apps, Terminal Server), OS virtulizációra (Remote Desktop, Terminal Services, VDI), adat virtualizációra (mappa átirányítás, szinkronizálás), és hardver virtualizációra (Hyper-V), vagyis jelenleg mindenük megvan már ahhoz, hogy szolgáltatásként tudják kínálni a rendszert. Azt azonban érdemes leszögezni, hogy a redmondi szoftvercég szerint a VDI nem egyenlő a DaaS (Desktop as a Service) megoldással, sokkal több annál.

 

 

 



A szolgáltatásként kínált Desktop segítségével ugyanis az operációs rendszer nem kötődik egyetlen eszközhöz sem. Az igazából egy portál, ami hozzáférést ad a felhasználó adataihoz, beállításihoz és alkalmazásaihoz. A Daas esetén ezeket mind központilag tárolják. "Külön lementett entitásként kezelve azokat és szinkronizálva az appstore és a user state store között" - olvasható az egyik dián, ahol szintén újra felbukkan az alkalmazás bolt gondolata. Vagyis elképzelhető, hogy a leendő Microsoft Store tárolná és szinkronizálnál a felhasználók operációs rendszerét, így szolgáltatásként kínálva azt, amit eddig minden esetben telepíteni kellett. Ez a Microsoft szerint több szempontból is jó: a hardver hibák könnyen kiküszöbölhetőek lennének és a rendszer fenntartása is jelentősen leegyszerűsödne.

Természetesen ez mind csak feltételezés, mivel az operációs rendszer fejlesztésének egy korai szakaszában kiszivárgott ötletről van szó. Ha mégis megvalósulna, az nem lenne túl meglepő, mivel mostanában egyre több szolgáltatóról hallani, hogy pedzegeti a szolgáltatásként kínált desktop gondolatát.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.