Hirdetés
. Hirdetés

Windows Vista - lényeg a bizalom!

|

A Microsoft új technológiája megnyírbálja a Vista operációs rendszer funkcióit, ha azt a telepítéstől számított 30 napon belül nem aktiválják.

Hirdetés

A cég Software Protection Platformjának (SPP) a sok közül csak egyik, bár mindenképpen látványos része lesz a kalózkodás visszaszorítását célzó védelmi technológia. Az egy hónapos határidő leteltével a Windows Product Activation (WPA) elmaradása esetén a Vista operációs rendszer (valamint a Longhorn Server) átvált a "Reduced Functionality Mode"-ra, vagyis a feltételezett illetéktelen felhasználó csak a legalapvetőbb funkcióit veheti igénybe.

A Microsoft a Reduced Functionality Mode tervezett korlátozásaival kapcsolatban még korántsem közölt mindent, annyi azonban bizonyos, hogy az Internet Explorer böngésző a határidő letelte után még egy óra hosszat futtatható lesz, majd az félbeszakítja a műveleteket is kijelentkezésre kényszeríti felhasználóját. A korlátozás feloldásához vagy online, vagy telefonos úton új termékkulcsot kell szerezni, melynek segítségével a rendszer újra aktiválható lesz. A Microsoft fontosnak tartja leszögezni, hogy a technológia magát a számítógépet semmiféle egyéb működésében nem korlátozza.

A korlátozások elsősorban a 3D-gyorsított Aero kezelőfelületet, valamint az összes Premium és Ultimate funkciót tiltják le, és az aktuális (biztonsági) frissítések közül is csak a "kritikus" megjelölésűeket engedi telepíteni. A kalózellenes üzemmód blokkolja az Office-hoz hasonlótelepített alkalmazásokat, így lehetetlenné válik a dokumentumok szerkesztése. Az eredetiség ellenőrzésén túl a korlátozások célja, hogy használhatatlanná tegye az operációs rendszer adott példányát futtató számítógépet a jogosulatlan felhasználók számára.

A Microsoft ennyivel azonban nem elégszik meg, és a 30 napon belüli sikeres aktiválás után is rendszeresen ellenőrzi a felhasználó jogosultságát. Ha a későbbiekben ez ismét elmarad, akkor újra indul a 30 napos türelmi idő. Itt azonban bejön a képbe a Windows Genuine Advantage-nek (WGA), melynek révén a Microsoft eddig is igyekezett szabályozni az ingyenes szoftvereihez és patch-eihez való hozzáférést; az egyszer már aktivált rendszert nem sújtja az összes felsorolt korlátozás, az Aero, a ReadyBoost és a Windows Defender kivételével minden tovább működik. A képernyő jobb alsó sarkában viszont megjelenik a figyelmeztető felirat: "This copy of Windows is not genuine." ("Ez a Windows-másolat nem eredeti.")

Cori Hartje, a Microsoft Genuine Software Initiative vezetője szerint a technológiát a tervek szerint a cég későbbi termékeiben is megtalálhatjuk majd. Hartje a Business Software Alliance adataira hivatkozva elmondta, hogy mára a szoftveripar veszteségei a kalózkodásnak köszönhetően elérték a 35 milliárd dollárt. Az olyan gyártók, mint a Dell, a Hewlett-Packard vagy a Gateway forgalomba kerülő gépein a Windows Vista valószínűleg már eleve aktiválva kerül a vásárlókhoz.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.