Hirdetés
. Hirdetés

Word tipp: készítsünk szakdolgozatot

|

Elkészültünk szakdolgozatunk szövegével, ám annak megjelenése egyelőre csak egy szerkesztetlen, folyó szöveg a monitorunkon. A szakdolgozatoknak azonban jellegzetes formai követelményeknek is meg kell felelniük.

Hirdetés

Elsőként a margókat állítsuk be, az ugyanis jókora oldalszámváltozást okozhat a készülő dokumentumban. Attól függően, hogy egy- vagy kétoldalas módban tervezzük kinyomtatni a dolgozatot, a Lap elrendezése fülnél az Margók legördülő menüjének utolsó, Egyéni margók menüpontjára kattintva a megjelenő párbeszédablakban minden irányban 3 cm-es margót, továbbá baloldalon elhelyezett 1 cm-es kötésmargót állítsunk be (ez többnyire megfelel az általános formai elvárásoknak, kivéve ha az iskola más értéket szab meg).

 

 

Amennyiben kétoldalas nyomtatást tervezünk (ami általában nem megengedett), akkor ugyanezen a fülön az Oldalak blokkban válasszuk ki a Margók tükrözése opciót. Az Elrendezés fülön az élőfej és az élőláb lap szélétől való távolságát módosíthatjuk; mindkettőt 1,5 cm-re javasolt beállítani.

Oldalszámok és Lábjegyzet

A következő lépés az oldalszámozás beszúrása: a Beszúráson belül az Élőfej és élőláb csoport Oldalszám nevű legördülő menüjéből válasszuk ki az oldal alján, középen elhelyezett oldalszámozást. Ezután ugyanezen panel utolsó, Formázás, oldalszámozás menüpontjára kattintva a megjelenő párbeszédablak Számozás módja blokkjában állítsuk a kezdő sorszámot nullára. Ezt követően jelöljük be a Beállítások csoportnál az Első oldal eltérő jelölőnégyzetét és a legelső, azaz 0 oldalszámmal rendelkező oldalon töröljünk ki mindent az élőlábból. Erre az oldalra helyezzük majd el a tartalomjegyzéket, ennek az oldalnak tehát még nem kell oldalszámmal rendelkeznie. Gondoskodjunk arról, hogy ez az oldal valóban teljesen üres legyen: legfelső sorába szúrjunk be oldaltörést.

 Az irodalomjegyzéket a szakdolgozat utolsó oldalain helyezzük el végjegyzet formájában. A kurzorral kattintsunk a szövegben az irodalmi hivatkozás (idézet) végére, majd válasszuk ki a Hivatkozás fülnél a Lábjegyzetek csoportban a Végjegyzet beszúrása menüpontot. A szó mögött ekkor a felső indexben, valamint ezzel párhuzamosan a dokumentum legvégén megjelenik a soron következő hivatkozás sorszáma, ami után beírhatjuk a szakirodalmi forrást. A végjegyzet formázására is van lehetőségünk a Lábjegyzet és végjegyzet párbeszédpanel segítségével, melyet a Hivatkozás fül Lábjegyzetek csoportjának jobb alsó sarkába kattintva jeleníthetünk meg.

A nélkülözhetetlen tartalomjegyzék

Dolgozatunk minden egyes tartalmi egységét saját stílussal rendelkező fejezetcímmel (illetve alcímmel) kell ellátnunk, ami azért szükséges, mert ezek a címek és alcímek fognak megjelenni a tartalomjegyzékben. A stílusokat a Kezdőlap fülnél a Stílusok csoport legördülő menüjében találjuk meg, innen választhatjuk ki a számunkra szükségeseket. Fejezetcímeinknek – a struktúrában elfoglalt szintjüknek megfelelően – a Címsor 1, 2, 3 stb. stílust válasszuk, az azonos szintűeknek mindig azonos stílust. Az adott címsorstílus formázható is a Stílusok párbeszédablak alsó részén található Stílusok kezelése ikonra kattintva megjelenő párbeszédablak segítségével.

 Álljunk a kurzorral oda, ahová a tartalomjegyzéket el szeretnénk helyezni (vagyis a legelső, üresen hagyott, oldalszám nélküli lap legtetejére). Kattintsunk a Hivatkozáson belül a Tartalomjegyzék csoport Tartalom legördülő menüjére. Itt választhatunk a Word által felkínált automatikus lehetőségek közül, melyekre rákattintva azonnal láthatjuk is elkészült tartalomjegyzékünket. Ha azonban más beállításokra is szükségünk lenne, akkor a Tartalom legördülő menünél kattintsunk a Tartalom beszúrása menüpontra. Az itt megjelenő párbeszédablakban beállíthatjuk leendő tartalomjegyzékünk összes paraméterét.

Végül nem maradt más hátra, mint a szakdolgozat kinyomtatása: a Fájl fül Nyomtatás menüpontjára kattintva tehetünk még néhány utólagos beállítást (oldalak rendezése, sorrendje, leválogatás, példányszám), és hamarosan kezünkben tarthatjuk elkészült szakdolgozatunkat.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.