Hirdetés
. Hirdetés

Word-tipp: tartalomjegyzék és lábjegyzet

|

A hosszabb dokumentumokban történő navigálás nem egyszerű feladat, amely problémát tartalomjegyzék készítésével könnyen áthidalhatjuk. Nézzük, hogy miként készíthetjük el azt!

Hirdetés

Jó néhány olyan funkcióval rendelkezik az Microsoft Office Word, amelyeket talán kevésbé ismerünk, pedig a segítségükkel nagymértékben javíthatjuk dokumentumaink áttekinthetőségét és rendezettségét. Ilyen lehetőséget nyújt számunkra a hosszabb, strukturált fájlok esetén a tartalomjegyzék készítése, illetve az egyes kifejezésekhez (például szakmai vagy idegen szavakhoz) tartozó szövegmagyarázatok elhelyezése az oldal alján lábjegyzetek formájában.

Tartalomjegyzék készítése

Bizonyos dokumentumoknál – például pályázatoknál vagy tananyagoknál – fontos lehet a szöveg struktúrájának gyors áttekintésére szolgáló tartalomjegyzék készítése. Ehhez legelőször tartalmi szempontból strukturálnunk kell a szövegünket, vagyis fejezetekre és alfejezetekre (egymás alá tartozó szintekre) kell tagolnunk azt. Minden egyes tartalmi egységet címmel (illetve alcímmel) lássunk el, ami azért szükséges, mert ezek a címek és alcímek fognak megjelenni a tartalomjegyzékben.

 

 



A Word automatikusan elkészíti számunkra a tartalomjegyzéket, amennyiben az azonos szintű fejezetcímek meghatározott stílusokkal rendelkeznek. A stílusokat a Kezdőlap fülnél a Stílusok csoport legördülő menüjében találjuk meg, innen választhatjuk ki a számunkra szükséges stílusokat. Fejezetcímeinknek – a struktúrában elfoglalt szintjüknek megfelelően – a Címsor 1, 2, 3 stb. stílust válasszuk, az azonos szintűeknek pedig mindig azonos stílust adjunk. Az adott címsorstílus természetesen igényeinknek megfelelően formázható a Stílusok rész alsó részén található Stílusok kezelése ikonra kattintva megjelenő párbeszédablak segítségével.

Ezek után álljunk oda a kurzorral, ahová a tartalomjegyzéket el szeretnénk helyezni (praktikusan a dokumentum elejére vagy végére). Kattintsunk a Hivatkozás fülön belül a Tartalomjegyzék csoport Tartalom legördülő menüjére. Itt választhatunk a Word által felkínált automatikus lehetőségek közül, melyekre rákattintva azonnal láthatjuk is elkészült tartalomjegyzékünket. Ha azonban más beállításokra is szükségünk lenne (például ha több mint három címsorszintet használtunk a dokumentumunk tagolásához), akkor a Tartalom legördülő menünél kattintsunk a Tartalom beszúrása menüpontra. Az itt megjelenő párbeszédablakban beállíthatjuk leendő tartalomjegyzékünk összes paraméterét.

 

 

 



Lehetőségünk van arra is, hogy a tartalomjegyzékünket teljesen manuálisan, stílusok alkalmazása nélkül készítsük el, így azonban elveszítjük a programnak azt a hasznos funkcióját, amely szerint a tartalomjegyzéket hivatkozásként kezeli. Vagyis ha a dokumentumunk egy bizonyos fejezetéhez szeretnénk ugrani, elég, ha a tartalomjegyzékben a Ctrl gomb nyomva tartása mellett rákattintunk a kívánt fejezetcímre, és máris ott találjuk magunkat a keresett szövegrésznél. Ha pedig utólag, már a tartalomjegyzék elkészítése után szeretnénk változtatni a szövegen, ennek sincs semmi akadálya – a tartalomjegyzék fejlécében található Frissítés ikonra kattintva mind a fejezetcímek, mind pedig az oldalszámok a változtatásoknak megfelelően, egyszerűen aktualizálhatók.

Lábjegyzet készítése

Amennyiben a szövegünkben rendszeresen előfordulnak külön magyarázatra vagy kiegészítésre szoruló kifejezések, ezek beillesztését legpraktikusabban lábjegyzetek beszúrásával oldhatjuk meg. A lábjegyzetek külön, számozott listaként, a lap alján helyezkednek el, így nem bontják meg a szöveg egységét.

 

 

 



Egy lábjegyzet elkészítése nagyon egyszerű: a kurzorral kattintsunk a szövegben a magyarázni kívánt szó végére, majd válasszuk ki a Hivatkozás fülnél a Lábjegyzetek csoporton belül a Lábjegyzet beszúrása menüpontot. A szó mögött ekkor a felső indexben, valamint ezzel párhuzamosan a lap alján megjelenik a soron következő lábjegyzet-hivatkozás sorszáma, ami után máris beírhatjuk a kívánt szöveget. Akkor sincs gond, ha a már elkészített lábjegyzetek közé szeretnénk további elemeket beilleszteni; a Word automatikusan elvégzi a szövegben később szereplő lábjegyzetek átsorszámozását. Amennyiben pedig formázni szeretnénk a lábjegyzetet, ezt is könnyedén megtehetjük a Lábjegyzet és végjegyzet párbeszédpanel segítségével, amelyet a Hivatkozás fülnél a Lábjegyzetek csoport jobb alsó sarkába kattintva jeleníthetünk meg.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.