Hirdetés
. Hirdetés

Yang otthagyja a Yahoo-t

|

A Yahoo kedden jelentette be, hogy a társalapító Jerry Yang távozik a súlyos gondokkal küzdő internetes óriásvállalattól.

Hirdetés

Jerry Yang
Jerry Yang

A Yahoo kedden közleményben jelentette be, hogy Jerry Yang, a vállalat egyik társalapítója megválik a cégtől. A menedzser, aki kritikusai szerint az internetes vállalat kilencvenes évekbeli felemelkedésében és az elmúlt években tapasztalható mélyrepülésében egyaránt fontos szerepet játszott, gyakorlatilag valamennyi, a cégnél betöltött pozíciójáról lemondott.

Yang leköszönt a Yahoo igazgatótanácsában viselt tisztségéről, és a Yahoo Japan, illetve az Alibaba Group Holding vezető testületéből is távozik.

„Számos izgalmas és megtisztelő dolgot élhettem át a Yahoo-nál töltött éveim során, a cég megalapításától mostanáig. Most itt az ideje, hogy más, a Yahoo-n kívüli feladatokat keressek magamnak” – írta Yang Roy Bostocknak, az igazgatótanács elnökének címzett levelében. A szakember hangsúlyozta: „lelkesen” fogadta, hogy a tanács Scott Thompsont, a PayPal korábbi elnökét nevezte ki a Yahoo vezérigazgatójául, és bízik a cég jövőjében.

„Szomorúak vagyunk, hiszen Jerry hosszú ideje valódi intézménynek számított a Szilícium Völgyben, de távozása lehetőséget nyújt Thompsonnak arra, hogy szabadon, a szükséges mozgástér birtokában hozzon döntéseket” – kommentálta a bejelentést Charlene Li, az Altimeter Group elemzője.

Yang a Yahoo egyik legbefolyásosabb vezetőjének számított: részt vett a cég megalapításában, és hosszú ideig a vezérigazgatói feladatokat is ő látta el. „Nehéz egy ilyen személyiség árnyékában dolgozni” - hangsúlyozta Li, hozzátéve: Yang távozása lehetővé teszi Scott számára, hogy tiszta lappal vágjon neki a cég átalakításának.

Greg Sterling, a Sterling Market Intelligence vezetője szerint Yangot más igazgatótanácsi tagok is követhetik, hiszen a testület döntéseit a tekintélyes pénzügyi elemzők mellett a részvényesek is folyamatosan bírálták. „Úgy fest, Yang lett az áldozati bárány” – nyilatkozta az elemző, aki szerint „más tagok lemondása és leváltása is várható”.

Allen Weiner, a Gartner elemzője úgy vélekedett, Yang távozásának egyik legfőbb oka az, hogy a Yahoo deklarálni szeretné: elég erős ahhoz, hogy az irányítása nélkül is sikeres legyen a digitális „szép új világban”. „(A Yahoo) digitális médiacéggé szeretne válni; Yang nem rendelkezik ilyen irányú szaktudással, ezért könnyen felesleges fogaskeréknek tűnhetne” – érvelt Weiner.

Yang 1995-ben David Filóval közösen alapította a vállalatot. Filo továbbra is a cég kötelékében marad.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.