Hirdetés
. Hirdetés

Zöld adatközpontok

|

800 milliárd dollár megtakarítás évente.

Hirdetés

A világ energiaéhsége folyamatosan nő, ez ismert mindenki számára. Az sem vitatott tény, hogy az energiacsapda ennél összetettebb: a nem megújuló erőforrásokból származó elektromosság nem csak, hogy elfogy a következő évtizedekben, és emiatt minden korábban elképzeltnél drágábbá válik, hanem komoly mennyiségű környezetszennyezést juttat a bolygó légkörébe. Amellett, hogy mind egyéni, mind vállalati szinten igyekszünk megújuló erőforrásokat alkalmazni (például napelemeket), a környezetszennyező áram felhasználásának csökkentésével is hozzájárulhatunk a Föld és élőlényeinek túléléséhez.

Ezt felismerve jött létre a Green IT kezdeményezés, mely számos prominens vállalatot tudhat támogatói között. A zöld informatika felhasználásával 2020-ra akár 800 milliárd dollárt is meg lehet majd spórolni éves szinten, az energiaszámlák kapcsán. A malajziai Emerson Network Power üzletág-vezető igazgatója, Henry Ng szerint a környezetbarát technikákra való átállás egyben munkahelyeket is teremt (igaz, a bányák bezárása az állások elvesztésével jár). Az ENP annak kapcsán boncolgatta a témát, hogy elnyerte az Ázsia legnagyobb zöld adatközpontja energiahatékony IT infrastruktúrájának kialakítására kiírt pályázatot, így az energiaellátási és hűtési megoldásokkal foglalkozó vállalat aktív szerepet vállal a malajziai Teliti International által építtetett létesítményben.

Teliti International adatközpont 3D-s látványterv
Teliti International adatközpont 3D-s látványterv

Ehhez természetesen a legmodernebb technikákat kellett bevetnie mindkét félnek. Az ENP know-how-jával a Teliti képes az adatközpont minden paraméterét ellenőrzés alatt tartani, beleértve az energiaellátást, hűtést és helykihasználást is. Ezáltal a több mint 11 ezer négyzetméteres központ működése finomhangolható, a kihasználtság függvényében változtatható, így az eltérést jelző trendek optimálisan kezelhetővé válnak.

Első ütemben a központ egy közel 4500 négyzetméteres része nyílik meg, még 2012 első felében. Itt a Teliti Internet-hosting szolgáltatásokat, rugalmas távoli elhelyezést (co-location), cloud computing lehetőséget és olyan, teljes mértékben menedzselt IT-szolgáltatásokat kínál, mint az igény szerint bővíthető menedzselt storage és számítási teljesítmény.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.