Hirdetés
. Hirdetés

Takarékosan! Zöld Windows-beállítások

|

A "zöld" számítástechnikáról a hardver jut eszünkbe, pedig szoftveroldalon is könnyen csökkenthetjük a fogyasztást...

Hirdetés

A noteszgépek tulajdonosai valószínűleg tisztában vannak vele, de az asztali gépek gazdái talán nem tudják, hogy a Windows rendelkezik beépített energiagazdálkodási lehetőségekkel. Ezeket a Vezérőpult alól érhetjük el az Energiagazdálkodási lehetőségek illetve angol operációs rendszernél a Power Options pontot kiválasztva. Windows XP alatt viszonylag kevés lehetőségünk van, de Vista alatt több mindent be tudunk állítani.


XP-nél hatféle előre elkészített energiagazdálkodási séma közül választhatunk, de természetesen mi is szabadon módosíthatjuk a beállításokat. Megadhatjuk, hogy a mennyi inaktivitás után kapcsolódjon le a képernyő illetve a merevlemez, valamint azt is, hogy mennyi idő után menjen el a számítógép csökkentett energiafogyasztású, azaz alvó állapotba.

 

0912-xp.jpg


Ennél sokkal érdekesebb lehetőségeink vannak Windows Vista alatt, itt három előre gyártott sablon közül választhatunk, de egyrészt sajátot is létre tudunk hozni, másrészt a beépítettek is szabadon módosíthatók. Alapvetően a képernyő kikapcsolásának idejét és a gép alvó állapotba való lemenését tudjuk szabályozni – a merevlemez lekapcsolásának lehetősége már a haladó beállítások közé került, valószínűleg azért, mert nem egyértelmű, hogy jót teszünk-e vele, ha ki/be kapcsolgatjuk.

 

0912-vista1.jpg


Az említett haladó beállításoknál a merevlemez leállításán kívül megadhatjuk, hogy a vezetéknélküli hálózati csatolónk milyen energiagazdálkodási módban működjön. Ezt négy fokozatban tehetjük meg, a skála egyik végén a maximális teljesítmény, a másik végén pedig a maximális energiatakarékosság található. Szintén a haladó beállításoknál engedélyezhetjük az USB eszközök lekapcsolását is, valamint a PCI Express csatoló energiagazdálkodási lehetőségeinek kihasználását is három fokozatban (kikapcsolás, maximális energiatakarékosság, közepes energiatakarékosság).


A modern processzorok képesek órajelüket (és ezzel fogyasztásukat) dinamikusan változtatni. Vista alatt beállíthatjuk, hogy mekkora mozgástere legyen a CPU-nak: minimális illetve maximális értéket adhatunk meg. Az alsó határ alapesetben öt, a felső pedig értelemszerűen száz százalékos teljesítmény.


Még egy igen érdekes beállítási lehetőséget találhatunk az energiagazdálkodási lehetőségek között, mégpedig a Vista indexelő szolgáltatásának konfigurálását. Köztudomású, hogy a gyors keresés érdekében folyamatosan indexelnie kell az operációs rendszernek a merevlemez tartalmát. Ez a „darálás” pedig értelemszerűen energiát fogyaszt. Ennek érdekében határozhatjuk meg, hogy mennyire engedjük is indexelni a masinánkat. A maximális teljesítmény és a maximális energiatakarékosság között egy „kiegyensúlyozott” opciót is választhatunk.

 

0912-vista2.jpg


Természetesen nagyon fontosak ezek az energiagazdálkodási lehetőségek, de véleményünk szerint ésszerű számítógép-használattal lényegesen több energiát tudunk megspórolni, mint ha a Windowsra bízzuk ugyanezt. Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor nincs lehetőségünk kikapcsolni a gépet, amikor nem használjuk, ilyenkor persze nagyon jól jöhet egy – a szokásainknak megfelelően – beállított energiagazdálkodási profil.



Edison az energiaspóroló?


Sajnos a Windows nem képes napszak, vagy bármilyen egyéb feltétel alapján váltogatni az energiagazdálkodási profilok között. Erre kínál lehetőséget ez, a híres feltalálóról elnevezett alkalmazás, amely egy „munka” és egy „nem-munka” profil között tud váltani. Nekünk csak azt kell beállítani, hogy melyik időintervallum számítson „munká”-nak, a program pedig automatikusan elvégzi a többit.

 

0912-edison.jpg
 


A két profil, amely között váltogat, természetesen szabadon konfigurálható, egyrészt egy csúszka segítségével a minimális és a maximális spórolás között, másrészt pedig akár manuálisan, egyesével is konfigurálhatjuk az energiagazdálkodási paramétereket (legalábbis azt a hármat, amit a program tartalmaz): a monitor, illetve a merevlemez leállítását és a gép altatását. A program emellett még a mindenkiben ott rejtőző környezetvédőt is ellátja információkkal, megjeleníti, hogy mennyi energiát és pénzt (beállítható, hogy egy kWh mennyi pénzbe kerül) takarítottunk meg, illetve mennyi szén-dioxid kibocsátását előztük meg.


Látványosnak látványos, de a ésszerű számítógép-használatot természetesen nem pótolja az Edison, híres névadójával ellentétben nem váltja meg a világot, sokkal többet spórolhatunk meg, ha kikapcsoljuk a gépet, amikor nem használjunk, nem egy programra bízzuk azt.


greenit_fejlec_300x50_1.jpg

 
Az informatikában most zajló technológiai forradalomban a hatékonyság, az energiatakarékosság és az újrahasznosítás játssza a főszerepet. Akar többet tudni a legújabb zöld vívmányokról, s megismerni nem csak a főbb trendeket, de ízelítőt kapni a már működő megoldásokból is?
 

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.